2010/05 - Provence

12/05/2010 (Wo) Omdat ik zat te springen om te vertrekken, heb ik een paar overuren genomen zodat we wat vroeger konden afrijden. Rond 3h zijn we vertrokken.
De trip verliep heel goed. Op het laatst hadden we file, zo’n harmonica. De ene keer rijd je 110 en even later 30.
Het was de bedoeling om tot Pont-à-Mousson te rijden, zo’n kleine 400km. Rond 7h waren we er. De officiële parking stond vol, maar op de overflow parking was nog een plaatsje en eigenlijk nog een mooi ook.


13/05/2010 (Do) Om 9h waren weg richting Avignon, zo’n 655km. De reis verliep weerom vrij goed. Het was wel een uur of 6 eer we er waren. We zijn naar een wijnboer gereden, Château Maucoil in Châteauneuf du Pape. Volgens France Passion was er water, vuilbakken, dat is min of meer normaal, maar ook toilet, douche en zelfs een zwembad. Dat zwembad hebben we gevonden. Misschien heeft er ooit wel water in gestaan, maar dat is toch al wel een tijdje geleden hoor. De WC en de douche hebben we natuurlijk niet gevonden.
We hebben er wel wijn gekocht een paar flessen Côtes du Rhône en 4 flessen Châteauneuf du Pape, 2 rode en 2 witte en de goedkoopste respectievelijk 18 en 17€ stuk. En het was er rustig, heel rustig.



14/05/2010 (Vr) Na de douche, in de mobilehome dus, en inname van vers water, want dat was er wel, zijn we naar Avignon gereden. Op het Île Piot is er een parking voorbehouden voor mobilehomes en er komt om de 10 min. een navette om de mensen naar het stad te brengen.
Natuurlijk het kasteel van de pausen bezocht en de rest van de bezienswaardigheden, zoals gaan dansen om de Pont d’Avignon of beter de Pont Benézet. Daarna zijn we gaan eten op de Place de l’Horloge. Een menu van 16€, je hebt die 3 gangen wel nodig om je buik vol te hebben, maar het lukt uiteindelijk wel. Na het eten nog naar de Rocher des Doms gewandeld en door de tuinen.








Daarna zijn we terug naar de mobilehome gegaan en zijn we naar Remoulins gereden. Er is daar een parking niet al te ver van de Pont du Gard, zodat we morgen met de fiets naar daar kunnen rijden.
Die parking viel echter wel tegen. Als sardines op elkaar gepakt. Je weet dan wel wat te doen natuurlijk, kijken naar al die mobilehomes die passeren en manoeuvreren om toch nog ergens bij tussen te kunnen.
Naast de parking loopt een grote weg, ik hoop dat het rustig wordt deze nacht.

15/05/2010 (Za) Het was rustig geweest tijdens de nacht. We hebben vrij goed geslapen. Rond 6 uur was er wat drukte, maar daarna werd het weer stil. Er was sinds gisteren wel heel veel wind, blijkbaar had dit te maken met de eerste warmte.
Een minpunt over Remoulins zijn auto-inbraken. Overal langs de kant van de weg zie je glas liggen en toen we vertrokken zag ik een ingeslagen ruit van een auto.
Na het ontbijt zijn we naar de Pont du Gard gereden met de fiets, dat is heel goed te doen (ong. 3km), als je aan de rechterkant gaat. Daar is er een fietspad naast de weg. Een weg die trouwens doodloopt op de parking van de Pont du Gard en dus rustig is.
Wij zijn zoals gewoonlijk vroeg op pad en zoals gewoonlijk is het er dan nog lekker stil. De Pont du Gard is zeker de moeite van een ommetje waard, een groot ommetje zelfs. Normaal kost de parking 15€. Daar krijg je dan gratis bezoekrecht bij voor het museum en dergelijke meer, dingen die wij normaal niet doen. Voor ons was het dus gratis. We zijn helemaal naar boven geklommen en dat is ook wel tof, dan kan je het kanaal zien waardoor het water liep van Uzès naar Nîmes. ’t Waren rare jongens die Romeinen.


Na een uitgebreid bezoek aan de aquaduct zijn we terug geblazen, trappen moesten we haast niet, naar onze Mobi. Maar eerst zijn we naar de coöperatieve gefietst voor een vaatje Rosé (5l). Zo voor onderweg, zo.
Ik ben nog een pizza gaan halen voor ’s middags en daarmee was ons bezoek aan Remoulins, meer dan geslaagd.
We hadden een beetje de tamme en we zijn dan maar naar een wijnboer gereden, de Mas gallo-romain des Tourelles in de buurt van Beaucaire, om daar nog eens lekker rustig de namiddag en nacht door te brengen.

16/05/2010 (Zo) Vandaag staat Arles op het programma. We waren weer op tijd weg en vonden vrij snel een parkeerplaats aan de kade van de Rhône. De wind, nu officieel de Mistral, woei ferm. Er stonden schuimkoppen op de Rhône.
Voor de eerste keer lateraal geparkeerd. Nu de plaats was ruim, maar het was wel naast de muur van de kade. Van de eerste keer erin, wat ik toch niet slecht vond.
Daarna de bezienswaardigheden van Arles. Arles is eigenlijk vrij klein, de oude stad toch. Eerst het Théatre Antique. Er was een film te zien over hoe het er vroeger moet uitgezien hebben. Net als in Trier overviel het me dat de wetenschap en kunde van de Romeinen totaal verloren zijn gegaan. Hoe kan zoiets toch? Als we indertijd gewoon op die technieken hadden kunnen voorwerken hadden er nooit Middeleeuwen geweest. Het Christendom zit daar voor veel tussen, denk ik. De mensen dom houden dan luisteren ze beter. Zouden we hetzelfde kunnen meemaken als de moslims zouden gaan overheersen? Je moet weten dat in dat theater, dat in openlucht was, er doeken konden omhoog geschoven worden om de mensen uit de zon te zetten en dat via kranen mensen van bovenaf neergelaten werden. Ook rook en dergelijke waren voorzien, kortom alles wat je in een modern theater nodig hebt.



Het amfitheater viel dan weer tegen. Aan de binnenkant toch. Daar hebben ze boven op de oude treden tribunes gebouwd. Ze doen daar nog altijd aan stierengevechten en de mensen moeten ergens zitten, maar toch. Aan de buitenkant zijn ze het flink aan het renoveren en dat ziet er goed uit.




Voor de rest, als je geen museum liefhebber bent, is er niet veel te zien. We hadden een all-in kaartje gekocht (9€/p) voor 5 bezienswaardigheden en eigenlijk niet vol gekregen. Daar je de mooiste dingen net zo goed aan de buitenkant kan zien, buiten dat filmpje, dan lijkt het me dus overbodig zo’n kaartje aan te schaffen. Ik vind dat ze eigenlijk een beetje vuil spel spelen, want ze geven weinig informatie over wat er te zien is en zodoende koop je zo’n kaartje. Tijdens de middag waren we gaan eten of de Place du Forum.


Een menu à 13,5€, inbegrepen een dagschotel, daube de taureaux, een glas wijn en en dessert. Alles heel goed en dus z’n geld waard. Daube de taureaux is een soort stoofvlees van stierenvlees op zijn Provençaals.
Daarna hebben we nog wat rondgekuierd met o.a. een bezoek aan het ziekenhuis waar Van Gogh verbleef.


Rond de vieren zijn we terug naar onze wijnboer gereden, maar eerst hebben we geloosd en water ingenomen (het lozingspunt wordt trouwens in de zomer verplaatst, naar waar weet ik niet).
Bij de wijnboer nog lekker buiten gezeten en wat gelezen en zo was het weer snel avond.

17/05/2010 (Ma) We hebben een zeer rustige start genomen en vervolgens gaan shoppen. Het was uiteindelijk wel elf uur, want het was weer een tijd geleden dat we Intermaché nog bezocht hadden.
Daarna zijn we het” brugje” van Van Gogh gaan zoeken. Na een tijdje hebben we het toch gevonden. Het zag er inderdaad redelijk oud uit.



Rond de middag zijn we dan toch de Camargue ingereden, ineens maar naar Salin-de-Giraud. Daar is een redelijke parking. Momenteel bevolkt met gepensioneerden. Die zitten daar allemaal op die parking, waar geen bal te zien is. Geweldig hoor en dan zeggen ze dat het stadje zo dood is als een pier, dat is nu wel zo, maar de parking is niet veel beter. Na het eten zijn we verder gereden naar domein La Palissade. Onderweg kom je dan voorbij de zoutbergen o.a. van Solvay.


Op het domein La Palissade kan je wandelingen maken. Je moet dan wel voor 3€/p een ticketje kopen. We hebben een korte wandeling maar gemaakt en de eerste flamingo’s gezien. Morgen gaan we terug voor de langere wandeling(en).



De eindbestemming voor vandaag was de Plage de Pièmanson. Dat is een strand waar je met de auto op kan en mag. Het is weer eens iets anders. We zijn er een hele tijd geweest, maar de wind was niet te houden.


Onderweg bij het uitkijkpunt voor de zoutbergen, verkochten ze “vin de sable”, awel die hadden wij ook. Het zand waaide gewoon in ons glas rosé. We zullen thuis de mobi een flinke beurt moeten geven. Na het eten zijn we dan maar terug gereden naar Salin-de-Giraud, waar het trouwens nog altijd doods was en heel stil tov. het strand.

18/05/2010 (Di) We hadden niet slecht geslapen, maar Ria had de Mobi wel wreed voelen schudden. Het was dus weer zonnig, maar die wind dat is niet min hoor.
We zijn terug naar La Palissade gereden voor een flinke wandeling. We hebben toch wel wat flamingo’s gezien en een ganse klad die over kwam gevlogen. Zwanen zitten er blijkbaar ook veel. Er lopen ook witte vogels rond met een grote kuif, maar die zijn enorm schuw. Bij het minste zijn ze weg. Na een wandeling van ongeveer 3 uur waren we terug.





Daarna zijn we terug naar Salin-de-Giraud gereden om te eten en een planning op te maken voor de rest van de dag. We hebben besloten om naar Saintes-Maries-de-la-Mer. We zijn langs de kleine weggetjes gereden en dat was wel mooi.
Saintes-Maries-de-la-Mer was een hele aanpassing. Dat is daar toeristisch tot en met en dan al die zigeuners. Het is hun feest op 24 en 25 mei. Alles staat daar vol met caravans, met wasmachines en al. Ene had het wel heel goed ingericht, een aanhangwagen met een wasmachine, een droogkast, een ijskast en een vriezer. Ze doen maar. Het vuile water stroomt natuurlijk gewoon op het straat. Voor de rest is het wel een gezellig stadje, maar nu wel veel te druk natuurlijk.




We hebben bij de traiteur schelpjes in looksaus en een steak van stier gekocht. Die schelpjes waren niet slecht zo als aperitief. Het vlees smaakt zoals rund bij ons, maar het is iets donkerder van kleur, voor de rest is er niet verschil.

19/05/2010 (Wo) Wind en zand, zand en wind, ’t is niet meer normaal. Je moet verluchting open zetten, maar als je dat doet dan komt het zand langs alle kanten binnen gewaaid.
Gedurende de nacht was de wind ons wel goed gezind geweest en hebben we niet meer geschud tot het terug morgen was.
Toen we vertrokken in Saintes-Maries-de-la-Mer merkten we lozingspunten langs de dijk, 3 achter elkaar. Normaal is de prijs er 9€ per dag, alles inbegrepen. Nu met die zigeuners was er van ontvangen geen spraken en was het dus allemaal gratis.
We zijn verder gereden naar Aigues-Mortes, een Middeleeuwse stad met een flinke muur er rond in een immense vlakte. We hebben de parking (4) gekozen waar je per uur (1,60€/h) kan (na 5h wordt deze parking ook goedkoper). Ook weer een zandvlakte. Er is nog een andere parking, die ligt veel mooier, maar dat is meer een 24 uren parking (9/12€). De parking ligt veel mooier, maar wel verder van de stad.
Het is wel een mooie, verzorgde stad. We hebben er wat rondgelopen en een roze pluche flamingo gekocht om toe te voegen aan de verzameling in de Mobi.



Daarna was het kiezen wat te doen. Het werd een wijnboer in de buurt van Les Baux. Het blijkt dat deze boer eigenlijk een verkoophuis is, maar wel een heel mooi. Het is in feite een grot waar kalksteen uitgehaald is. De parking ligt vrij dicht bij het stadje en heeft met een mooi uitzicht op Les Baux. Enig nadeel is dat de parking niet echt privé overkomt. Er staat wel een bordje “enkel voor klanten”, maar iedereen stopt er om een foto te nemen van het stadje.


De eerste keer in meer dan 10 jaar hebben, tijdens een verlof, met water gekuist, maar het was gewoon niet meer te doen met al dat stof.

20/05/2010 (Do) Les Baux hebben we niet gedaan. We hebben de ganse avond een uitstekend zicht gehad op het stadje en de details hoefden nu even niet.
We zijn dan maar meteen vertrokken naar St-Rémy-de-Provence. De zo typische Provençaalse sfeer hebben we niet kunnen vinden in het stadje, veel te druk. Het centrum is wel niet slecht en auto luw, er zijn ook leuke winkeltjes. We hebben er van alles gekocht. Na een kleine 2 uur waren we er dan ook weer weg. We hadden wel een goede parkeerplaats gevonden aan de arena. Heel rustig en gratis.
Vervolgens zijn we naar Rousillon gereden, in eerste instantie voor een bezoek aan de oker steengroeven.
De parking was zeer rustig (2€ van 8 – 22h, extra 5€ voor de nacht). De wind was EINDELIJK ook een beetje normaal geworden. We konden ook terug iets open zetten zonder het risico te lopen dat de ganse auto onder het zand komt te zitten.
We hebben er eerst lekker gegeten met de olijfolie en de tapade die we gekocht hadden in St-Rémy.
Daarna zijn we naar de Sentier des Ocres gegaan, de inkom is 2,5€/p, de wandeling een uur, voor de lange. Het uitzicht gewoonweg uniek. Nooit gezien, prachtig.
De kleuren die je daar te zien krijgt zijn!






Vanaf de wandeling heb je al een mooi zicht op het oude stadje zelf en ook dit is prachtig, met de mooiste kleuren. We zijn dan nadien het stadje nog nader gaan verkennen en er zijn ook uitzichtpunten waar je een subliem uitzicht hebt op de omgeving oa het Luberon gebergte en in de verte Gordes en de Mont Ventoux.
Zelfs het terrasje dat we gedaan hebben, had zulk een prachtig uitzicht met echte Provençaalse huisjes, dakjes, cipressen, …



Omdat het nog redelijk vroeg was, zijn we verder gereden of beter gezegd een beetje terug, want Rousillon was ons uiterste punt in oostelijke richting.
We zijn naar een wijnboer in Oppède gereden en we waren in vorm want we hebben rosé gekocht, maar ook witte en rode wijn. De Mobi zit weer goed vol. De prijzen waren er ook heel schappelijk en er kwam veel volk over de vloer, wat toch ook altijd een goed teken is.


Ook door de wind, maar vooral door Rousillon was dit wel onze beste dag van het verlof.

21/05/2010 (Vr) Onze laatste dag. Gordes staat op het programma vandaag. De dag begint zoals alle dagen van dit verlof met een wolkenloze blauwe lucht. Het beloofd warm te worden, want de wind is nu volledig weggevallen.
Gordes is prachtig. Er is ook een goede parking met lozingspunt, maar het kan wel wat problemen geven om de auto recht te krijgen, want het helt nogal.
Door Gordes doorlopen is mooi en een ervaring, met die smalle steegjes, maar het is vooral mooi van op een afstand. Als je ziet hoe het tegen de rots aangebouwd is. Na een dik uur hadden we het dan ook gezien.



Voor de middag waren we nog aan de Abbaye de Sénanque. Ria heeft wat gewinkeld, vooral dan lavendel bevattende dingen. We hebben er nog even een bezoek gebracht aan de kapel, waar de mis bezig was. We hebben ze toch maar niet uitgezeten.


Na nog maar eens een heerlijke maaltijd, goddelijke ingrediënten, zijn we verder gereden naar Fontian-de-Vaucluse. Dit is een raadselachtige bron, waar tot 200000 l water per seconde uitkomt. De bron is gelegen aan het einde van een keteldal. Hier is het een kermis of zoals iemand anders reeds zei, vergelijkbaar met Lourdes. Uiteindelijk is het vergelijkbaar met de grotten die we gedaan hebben in de Jura, daar heb je zo verschillende van die karstbronnen zonder al die poeha.
De parking voor mobilehomes is meer een camping, maar op zich wel aangenaam.


Ik denk dat er verschillende zijn die er gewoon een week of zo blijven staan. Het is ook maar 3€ te betalen bij het verlaten van de parking. Voor de rest kan je er alles kwijt, dus kan je wel wat blijven staan. Toch zeker op de manier zoals de Fransen het doen met emmers voor het vuile water en gieters voor het drinkwater. Wij hebben ‘s avonds een lekkere koude schotel gemaakt die heel goed smaakte met een lekker glaasje wijn erbij. Om 9h was het nog 21°C, dus het is goed geweest. Ook weer een hele mooie dag. Er kwam nog een groenten/fruit venter voorbij en bij hem heb ik 3 cavallions gekocht voor maar 5€, recht van het veld, maar tijd om opgegeten te worden.

22/05/2010 (Za) Zoals gewoonlijk, voor een dag dat we moeten reizen, waren we nog vroeg wakker. Voor 8h waren we dan ook al op pad. En van de parking waar we echt dachten te moeten betalen stond de bareel helemaal open en konden we dus weer gratis vertrekken. Waarschijnlijk is dit om veiligheidsredenen dat ’s nachts de bareel open gezet wordt. We hebben dus geen enkele keer parkeergeld betaald om te slapen. We hebben enkel wijn gekocht bij de boeren, maar die is nog bijlange niet allemaal op.
Rond 6h waren we terug in Pont-à-Mousson. Dit maal waren we de eerste om op de overflow parking te parkeren. Binnen het kwartier waren we met zes. Het werd weerom een rustige avond en nacht.

23/05/2010 (Zo) Recht naar huis gereden. Rond 2 uur waren we thuis. Een vaatje Rosé in de vriezer en ’s avonds een heerlijke BQ met de kinderen en een lekker wijntje erbij zodat we lekker konden napraten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

2009/06 Noorwegen

2006/06 – Schotland

2008/06 Noorwegen