2013/10 – Herfstvakantie in Frankrijk


2013/10 – Herfstvakantie in Frankrijk

25/10/2013 (Vr) ’s Morgens op tijd vertrokken richting Frankrijk. In Luxemburg rijden we steeds langs Longwy en we hebben daar eindelijk de uitrit gevonden om te gaan tanken.
De reis verliep heel voorbeeldig tot in Langres. We hadden gepland dit stadje te gaan bezoeken, maar ze hebben van de parking een lozingspunt gemaakt waar je niet meer mag overnachten. Blijkbaar mag je dat nu op het marktplein midden tussen de drukke straten. We zijn nog een andere parking gaan zoeken en we hebben hem ook gevonden, maar daar stonden vlakbij een hoop zigeuners en dat is “toch niet je dat”.
De knoop dan maar doorgehakt en naar onze wijnboer in de Bourgogne in de buurt van Nuit-St-George, nog een dikke 250km extra. We waren er rond 18:30h toch wel laat. 650 km gebold. Proeven ging niet meer, maar we hebben een paar flessen gekocht, dan kunnen we op ons gemak de volgende dagen proeven. Er waren deze zomer zware hagelbuien geweest in Bourgogne, maar die waren gelukkig voor hen op een 4-tal km van hun wijngaarden gepasseerd.
De eerste fles Vieux Vigne is alleszins al zeer goed. We besluiten dat we morgen geen kilometers gaan vreten. We gaan eerst wat andere dingen doen.

26/10/2013 (Za) Eerst zijn we naar het kasteel La Roche du Pot gereden. We hebben toegang betaald omdat je anders totaal niets zag, maar eigenlijk was het die 8,50€ niet echt waard.




Vervolgens zijn we naar de rots van Solutré gereden. Dit maal met de bedoeling er ook effectief op te klimmen.
Ik heb vergeleken met de foto van 2005 toen we daar ook even gestopt waren en toen was er volgens ons nog niets aangelegd. Nu zijn er 2 parkings, de eerste helemaal mooi aangelegd en vandaar vertrekt er een mooie wandelweg. Later wordt die wel wat minder, maar toch ze hebben daar grote inspanningen gedaan om het geheel toegankelijker te maken. Ondertussen was het wel lekker warm geworden, toch een dikke 25°C, maar er stond wel wat wind.
We zijn redelijk vlot boven geraakt en daar boven heb je natuurlijk een heel mooi zicht.






Toen was het een uur of 4 en we moesten nog iets doen. We zijn dan verder naar het zuiden gereden, maar ook ditmaal iets te ver dan goed was. Het was al donker aan het worden in Le Tiel toen we er aankwamen. Nu het was sowieso wel een donkere parking met al die bomen. Er was geen keuze onder de bomen moest je gaan staan. Slijkerig was het er ook. Ze hadden er wel pizza om af te halen en die was goed. ’s Avonds was het nog 23°C toen we moesten gaan slapen. Te warm dus om goed te zijn. Het is ook nooit goed he.
’s Nachts begon er dan ook nog een disco muziek te maken, wat er onze buurman toe aanzette om andere oorden op te gaan zoeken. Ria heeft om 2h haar boek nog uitgelezen. Het kan ook 3h geweest zijn, want we hebben 2h twee keer zien passeren wegens het winteruur. Het was in elk geval niet onze beste nacht. Goed dat we om 10h in ons bed lagen. We hebben besloten om morgen de Gorges de l’Ardèche te doen.

27/10/2013 (Zo) … en het was nog beginnen regen ook en niet zo’n klein beetje. Tussen de buien door hebben we het sanitair nog in orde gebracht.
Om te beginnen zijn we naar Vallon-Pont-d’Arc gereden. Onderweg was het goed te doen, maar toen we in het stadje aankwamen viel er een zondvloed uit. We zijn even op de mobilehome parking de regen gaan uitzitten en dat duurde nogal even. De wolken bleven tegen de bergen hangen en het begon telkenmale opnieuw. Maar uiteindelijk hield het dan toch op en klaarde de lucht zelfs helemaal uit. We kregen een lekker weertje om de tocht te rijden en het was mooi. Het parcours is zeer goed aangelegd door de Fransen, anders dan we gewoon zijn. De belvédères en de balcons zijn zeer mooi aangelegd met voldoende parkeergelegenheid. Alleszins nu toch, want het was rustig langs de weg, heel rustig. Soms waren we alleen, één enkele keer waren er 3 mobilehomes op 1 plaats maar voor de rest zalig. We hebben ons wel beperkt tot zuiver de gorges zonder omwegen en grotten. Maar het was toch bijna 2 uur toen we de tocht ten einde hadden.







Na het eten zijn we naar Aiguèze gereden. Een middeleeuws dorpje en dat zie je eraan, maar het is wel goed onderhouden. Heel mooi. Er was een soort markt in Halloween sfeer. Een paar wijntjes geproefd, maar niets gekocht dan wat Tomme de l’ Ardèche kaas.






’s Avonds staan we op de grote parking samen met nog 1 andere mobilehome in de pikken donker. ’t Wordt gelukkig toch wat frisser dan gisteren.

28/10/2013 (Ma) We gaan verder naar het zuiden, we moeten de zee gezien hebben. En we hebben ze gezien. Eerst waren we naar Sausset-les-Pins gereden. Een gratis parking, maar langs de weg en ingesloten, dus geen zicht op zee en dus niet goed genoeg. Dan maar terug naar Carro. Het mid-seizoen tarief is 8€, hoogseizoen is 10€ en in de winter is het nog 6€. Die 10€ vind ik echt niet overdreven. Het is een grote parking, men zegt dat er 150 mobilehomes op kunnen, maar dat lijkt me toch wel wat overdreven. De wagens staan wel dicht bij elkaar, een luifel uitdraaien kan echt niet. Maar je hebt wel langs 3 zijden water en toen we aankwamen een heel mooie zee. Er stond nogal een stevige bries uit zee en de golven sloegen hoog op de rotsen.





Het was er gewoon zalig, de zon scheen, er was wat wind, maar de temperatuur was toch een graad of 21. Gewoon prachtig. Ria stuurde een SMS naar de kinderen dat we nooit meer naar huis zouden komen.
In de namiddag hebben we een fikse wandeling gemaakt langs het water naar een strandje ergens om de hoek. En we zijn in zee geweest, mijn broekspijp was er zelfs nat van. Voor het stadje zelf was het duidelijk dat het seizoen voorbij was, want zo goed als alles was er dicht. Er was 1 restaurant open en ik moet zeggen de prijzen waren niet min. 

29/10/2013 (Di) En zoals iedereen weet, duren mooie liedjes nooit lang. De wind was ’s nachts 180° gedraaid en de lucht stonk zelfs bij momenten. Het was er nu koud, de zee donker want de zon scheen niet maw. wij weg. We zijn dus geen 24h aan zee geweest en toch vond ik het de moeite waard om tot daar gereden te hebben. Ria zei wel dat het veel te ver is voor die korte tijd en dat is ook wel zo, maar het was zo zalig gisteren, dat ik die afstand er maar bij neem.
Onze keuze voor vandaag was gevallen op Les Baux. Daar zijn we vroeger nog geweest, maar toen hebben we het stadje zelf niet bezocht. We hadden de intentie om op die zelfde mobilehome parking te gaan staan als toen, maar dat ging niet. Alles is daar afgesloten en die wijnboer hebben ze waarschijnlijk uit zijn grot gezet want dat zag er ook allemaal wreed gesloten uit.
Dan maar terug. Er is een parking voor mobilehomes in Fontvieille aan de Moulin de Daudet. Een heel mooie parking trouwens, maar je moet wel meteen voor de ganse dag betalen op erop te kunnen. 5€ in dit geval, niet overdreven, maar het bindt je wel. In elk geval we moesten eten en we zijn het stadje ingetrokken en daar was 1 restaurant open en dat was toch wel het goede ook zeker. Heel lekker gegeten voor niet al te veel geld. Daarna hebben we gelezen en wat in de zon gezeten. Langs de ene kant een verloren dag, want het enige wat we echt gedaan hebben is gaan eten. Langs de andere kant een onthaasting dag, lekker niksen. En Les Baux, ja dat hebben we dus nog altijd niet bezocht, het was daar trouwens wreed druk voor deze tijd van het jaar.

30/10/2013 (Wo) Ria wil graag de Mont Ventoux op. Maar deze nacht is de mistral gaan waaien en die meent het. Heel veel wind dus. Komt daar bij dat we weer last gehad hebben met die 2de injecteur en we het dus verstandiger vonden om daar nog maar even mee te wachten. We zijn wel naar één van die stadjes gereden aan de voet van de berg, namelijk Malaucène. Daar was het markt en dat is toch altijd leuk om te doen. Er is ook een mobilehome parking die heel mooi gelegen is, in het centrum maar net ver genoeg van de drukte. We hebben er dus even rondgelopen. Daarna zijn we naar Vaison-la-Romaine gereden. Ook een leuk stadje met een al even mooi gelegen mobilehome parking. Deze parking ligt ook net buiten het stadje, maar met een fantastisch zicht op de omgeving.
Om te beginnen zijn wat gaan shoppen, daar het nog te vroeg was om te gaan eten. Tussendoor wat rondgekeken en uiteindelijk een Bretoens pannenkoek gaan eten een zoute en een zoete - heel lekker.
De Romeinse sites hebben we langs de buitenkant wat bewonderd, maar we hebben geen ticket gekocht om binnen te gaan voor het museum en een film. Tenslotte hebben Xanten, Trier en Arles al gehad, dus we weten al wel wat van die kerels.
Omdat het nog vroeg was, zijn we nog verder gereden naar een wijnboer in Valréas dat is Côte du Rhône. De wijn was niet echt onze goesting maar ach ja, 6 flesjes geraken altijd wel op en de deze kunnen we nog spreiden over de volgende 7 jaar volgens de beschrijving. We zien wel. Nog eentje meegenomen voor deze avond.
Morgen terug naar de Bourgogne streek om echte goede wijn te gaan kopen.

31/10/2013 (Do) Al bij al viel de gewone Village best te drinken gisteren avond. Hij bleek beter dan tijdens het proeven. Nu ja, die man kapte maar wat wijn in zonder veel boe of ba, ’t zal daar ook wel aan gelegen hebben zeker.
Voor de rest niet bepaald een dag om over te schrijven. Veel kilometers gedaan, dat is het een beetje. In Meursault zijn we gestopt. Daar zijn we blijven slapen in 2005 en ik dacht daar nog eens een doos wijn te gaan kopen, ik herinner me dat die heel goed was. We konden 6 flessen kopen, maar niet proeven. Er was er te weinig. Dus op vertrouwen dan maar 8,50€/fles. Andere wijn is daar niet te betalen, je zit daar midden in de Pommard streek en die wijnen zijn nogal kostelijk.
Daarna hebben we nog een blits bezoek afgelegd aan Nuit-St.-Georges. En dan weer terug naar onze wijnboer in Premeaux-Prissey een dorpje terug.
We hebben onze wagen vol geladen, of toch een beetje. We hebben een voorraadje mee voor in de kelder zodat we een paar jaar verder kunnen.

01/11/2013 (Vr) Het was enorm koud geweest deze nacht, na de warme dagen voordien haalden we deze nacht 0,5°C en dat is koud. Het was ook redelijk mistig deze morgen. We hebben rustig aan gedaan, rond 10h waren we zo ongeveer klaar en om te beginnen zijn we naar het Clos de Vougeot gereden. 5€/persoon en zijn geld dubbel en dik waard.
Het was vroeger van een abdij en is later overgenomen door een vereniging van plaatselijke wijnboeren om het nuttigen om Bourgogne wijnen te promoten door middel het organiseren van diners aan groepen van een 500-tal mensen en toch wel minstens 1 zulk feest per maand.
Maar wat je te zien krijgt is ook dik zijn geld waard. Nadien hebben we nog even door de wijngaarden gewandeld en dat was op zich ook zalig. Het weer is al bij al niet zo slecht. Het zonnetje deed wat moeite en er is bijna geen wind, dus de kou viel nogal mee. Voor de toekomst moeten we meer zo’n wandelingen inplannen zodat we iets te doen hebben in Bourgogne want voor de rest hebben we het daar ondertussen wel gezien.











Daarna zijn we gaan eten op een parking aan een meer in Dijon. Een bezoek aan Dijon is voor een andere keer. Het is middag en het wordt tijd om verder te rijden naar Pond-à-Mousson, één van onze favoriete parkings en we zijn niet alleen. We hebben voor de verandering nog eens wat nationale wegen genomen en dat viel heel goed mee. Een kilometer op de autosnelweg kost ondertussen toch al 0,13€ en dat is toch niet min.
De parking in Pond-à-Mousson is uitgebreid en er is een modern gebouw gezet dat onder andere het bureel waar je mag gaan betalen. Er zijn ook toiletten (maar 2) en douches (ook maar 2) en dat is wat weinig voor de massa mensen. Heb één poging gedaan, beide douches waren bezet en dat was het dan.
Trouwens op die plaats waar wij anders altijd gaan staan als de parking vol was, hangen nu grote borden dat het verboden is om daar nog te staan.
Morgen mogen we terug naar België. Er wordt zeer slecht weer voorspeld.

Populaire posts van deze blog

2009/06 Noorwegen

2006/06 – Schotland

2008/06 Noorwegen