2015/04 Noord-Duitsland

09/04/2015 (Do) Op tijd vertrokken op het werk om nog de laatste zaken in te laden. Rond 18h waren we parti. Ria had een plaats uitgezocht noordelijk van het Rurh-gebied in een dorpje Waltrop Zur Lohburg. Dit is een privé parking bij een horecazaak. Het was net 2h rijden van bij ons, dus een 200km.
Het laatste stukje weg er naartoe ligt er erbarmelijk bij, zelfs naar Belgische normen, maar je geraakt er en het is zeer rustig gelegen.

10/04/2015 (Vr) Er werd zeer mooi weer voorspeld voor vandaag en dus wilden we niet de ganse dag in de auto zitten. Maar toch, die laatste 460 km naar Wismar moeten gereden worden. We zijn dus maar goed op tijd vertrokken en rond 14h waren we op de parking. Wij zijn hierbij voor het eerst de grens met het voormalige Oostblok gepasseerd.
We hebben dan toch eerst maar wat gegeten en daarna zijn we op ons gemakje naar de haven gewandeld. Met opzet het oude stadje vermeden, want we willen 2 nachten blijven om wat uit te rusten. En als we nu het stadje inlopen hebben we het gezien vooraleer het avond is.








De oude haven is trouwens best gezellig om wat tijd door te brengen. Voeg daar nog een terrasje aan toe en voor je het weet is het avond.

11/04/2015 (Za) Lekker rustig vandaag, zeker niet voor 10h vertrekken. We hadden ons niet al te warm gekleed, maar vooral Ria had het toch wel fris in de voormiddag. ’t Is natuurlijk nog geen zomer. Maar op de middag liepen de anderen allemaal met hun jas in hun handen omdat het lekker warm werd.
Een stadswandeling bracht ons langs de voornaamste bezienswaardigheden van Wismar een Hansen stad of toch maar stadje.
Zo kwamen we langs de Wassertor, de laatste poort van de ommuring. De St.-Nikolai kirche, de enige van de 4 kerken die de oorlog overleefde en met 1 van de hoogste middenschepen van Duitsland. De varkensbrug, de markt, waar we een koffietje genomen hebben op een terras, lekker in ’t zonnetje.







De Marienkirche waar alleen nog de toren van overeind staat. Het Furstenhaus met zeer mooie Italiaanse motieven. Dan was er nog de St-Georgen-kirche, die eigenlijk in mijn ogen beter niet terug opgebouwd hadden. Het is nu een leeg, groot en bijzonder kil gebouw. En als laatste de Heiligen-Geist-kirche, een hospitaal kerk, een gans ander type kerk.





Maar tussendoor was het aangenaam kuieren door de straten van Wismar.
In het Brauhaus hebben we ’s middag gegeten, een pint bier met een schotel verschillende soorten vis voor 37€. Het was lekker maar typisch voor de Duitse keuken, wel wat vettig.




Na het eten zijn we terug naar de mobilehome gewandeld om wat uit te rusten en om ons eten te laten verteren.
In de late namiddag zijn we een ijsje gaan eten. Tenslotte deed iedereen dat daar en konden we toch niet achterblijven. ’t Was trouwens lekker.


Daarna de haven nog wat verder verkend en daarna terug naar de parking nog even buiten gezeten, maar dan kwam de regen die al de ganse dag België had geteisterd. De volgende dagen wordt het flink wat minder met het weer, maar dat is op zich ook niet zo’n ramp, dan kan ons vel wat rusten.

12/04/2015 (Zo) Het was vandaag de gebruikelijke baal dag. We zijn naar Lubeck gereden. Niet langs de autosnelweg maar via de gewone weg en dat duurt nogal lang.
We zijn nieuwsgierig geworden naar Lubeck door een artikel van een bekende van de campersite. Hij vergeleek Lubeck met Brugge. Achteraf gezien is dit nogal overdreven. Brugge is veel mooier en veel gevarieerder.
We zijn in Lubeck nog maar eens van kerk naar kerk gelopen. Er was een kort straatje waarvan gezegd werd dat daar de oudste huizen van Lubeck staan en dat was het dan een beetje. Er staan natuurlijk nog oude huizen maar geen ganse straat. En het was er stil, heel stil, maar dat zal wel aan de zondag gelegen hebben. Dan zijn natuurlijk alle winkels dicht.
















Na Lubeck zijn we naar Boldhagen gereden. Een kustplaatsje met een aantal typische huisjes en natuurlijk de Oostzee. De parking is aan Knokse prijzen. 13€ voor een nacht + 3€ kuurtaks + nog eens 2€ voor water + 1€ voor de douche +… Ik heb dus 16€ betaald en de rest zien we wel.
We zijn met de fiets naar het centrum gereden en daar was eindelijk toch wat volk.




13/04/2015 (Ma) We hebben vannacht een flinke storm gekregen. Toch heel veel wind, de regen viel gelukkig nogal mee. Er was een dakluik aan het klepperen, maar die bleek niet helemaal goed dicht. Eenmaal dit euvel verholpen, bleef enkel het schudden over.
We hebben dan toch maar water ingedaan op goed geluk af, maar ze zijn niets komen zeggen en die 2€ hebben we dan toch maar uitgespaard.
Daarna zijn we naar Schwerin gereden. Een beetje pech, het kasteel is tot half april gesloten op maandag. We zijn dan maar het stadje gaan bezoeken. Ook niet slecht. Wat minder van die hele mooie oude gebouwen maar er staat toch van alles. Alleen bij de toeristische dienst hadden ze niet zo’n mooi overzichtje met alle bezienswaardigheden, wel een plan natuurlijk.
Schwerin is een vrij open stad, maar dat komt ook door het vele water in en rondom de stad.






4 bisschoppen uit 1 familie







We zijn ook wat gaan shoppen, dat moest ook eens gebeuren. En we zijn lekkere taart gaan eten met een kop koffie. Al bij al een mooie dag, wel fris en veel wind.


14/04/2015 (Di) Na een heel rustige nacht werden we nogal bruusk gewekt door arbeiders die de riolen kwamen kuisen. Maar het was al kwart voor acht dus het werd wel tijd om op te staan.
Om 10h waren we de eerste klanten om het kasteel te bezoeken. Ik heb 3€ extra bijbetaald om foto’s te mogen trekken, wat ik dan ook volop gedaan heb.
Het eerste gedeelte was meer een museum van porseleinen beeldjes en zilveren gebruiksvoorwerpen. Minder interessant dus.







Het tweede deel, de hogere verdiepingen waren echter echt prachtig met veel glitter en praal. Echt de moeite en ik mocht zoveel foto’s trekken als ik wou.



















Na het bezoek aan het kasteel was het weer eigenlijk terug slechter geworden, terug met veel koude wind (thuis is het gemakkelijk 20°C L). We zijn terug naar ons café van gisteren gewandeld voor een biertje en een wijntje en daarna zijn we gaan eten in onze Mobi. De parking had ons 10€ gekost, dat is echt niet te veel.
Na het eten zijn we naar Ludwigslust gereden, ook een beetje in de hoop dat het weer daar beter is, maar dat was niet het geval. In Ludwigslust hebben ze een aparte mobilehome parking aangelegd, die kost 7€ voor 24h. Voorzieningen kunnen via penningen die bij de bloemist moeten gekocht worden.
Ludwigslust is beroemd voor zijn kasteel, de omgeving van het kasteel en Sanddorn. Sandorn is een bessen struik die in de duinen groeit en oranje kleurige bessen draagt. Die bessen zouden heel gezond zijn met geweldig veel vitaminen C. Nu Ludwigslust ligt niet aan de kust, waar die duinen dan zijn weet ik niet hoor.
Het kasteel is er gekomen omdat Swerin tijdelijk hoofdstad af was in het voordeel dus van Ludwigslust. Het rare aan het dorp zijn de huisjes van de bedienden die net voor het kasteel staan en die sinds die tijd niet veranderd zijn. En dan is er nog de hoofdstraat 35 m breed en volledig symmetrisch langs beide kanten van de straag. Maar al bij al was het een dooie bedoening en was er niet zo heel veel leven. Veel van de winkels zijn dringend aan vernieuwing toe en alles doet een beetje oubollig aan.




 Na het dorp tot in alle puntjes verkend te hebben vonden we dat we weerom recht hadden op een biertje en dat zijn we gaan drinken in de café van het kasteel. Dat is gevestigd in de voormalige jachtzaal, zeer mooi als je geen lid bent van Gaia.


15/04/2015 (Wo) Een bezoek aan het slot was het eerste punt op onze agenda vandaag. Na een kwartier stonden we terug buiten en dan hebben we het nog wat getrokken. De reden hiervoor is dat er grote herstellingswerken bezig zijn in het hertogelijk gedeelte, meestal het imposantste. Binnen 2 jaar zal het dan misschien terug de moeite zijn. De ingang was nu ook maar 2€ per persoon ter compensatie.
We hebben nog wel een flinke wandeling door de tuin gemaakt.


Na het bezoek aan het kasteel zijn we naar Celle gereden, dat is een stadje net boven Hannover. Dit was een schot in de roos. Het is een prachtig stadje met heel veel vakwerkhuizen. Beneden in die huizen zijn winkels gevestigd. Het was dus een prima namiddag. Mooie stad en gezellige winkels en een gezellige drukte en er bovenop mooi weer, een dikke 20°C.







De parking is iets anders. Er is een mixed centrale parking en daar zijn een 5-tal plaatsen en een sanitair punt. Maar die parking staat zo vol dat je er amper op kan. Maar wat verderop is er een groot braakliggend stukgrond waar nogal wat mobilehomes op kunnen en nog gratis ook.
Het was dan wel mooi weer maar die rot wind blijft maar waaien.

16/04/215 (Do) Na Celle zijn we doorgereden naar Wesel. Het weer was er goed, maar zoals ook gisteren de wind blijft maar waaien.
Het grootste deel van de dag zijn we bezig geweest naar het zoeken van een restaurant dat open is op een donderdag en waar je een schnitzel kan eten. Uiteindelijk vonden we het aan de jachthaven. Toen we dat uiteindelijk gevonden hadden was de rust wedergekeerd en konden we nog wat nagenieten in het zonnetje.
Tegen 5h zijn we dan naar het restaurant gegaan en de schnitzel was heel lekker. Een adresje om te onthouden.


Na het eten hebben we nog een wandelingetje gemaakt langs de Rijn om naar de zonsondergang te kijken en de boten natuurlijk.


17/04/2015 (Vr) We hadden het een beetje gehad en besloten maar rustig naar huis te bollen. Daar wacht tenslotte ook nog werk.

Populaire posts van deze blog

2009/06 Noorwegen

2006/06 – Schotland

2008/06 Noorwegen