2015/06 – Noord-Spanje

27/06/2015 (Za) Na Noord-Duitsland gaan we naar het zuiden en toch ook naar het noorden, namelijk naar Noord-Spanje. We hadden beslist om rustig te vertrekken en zodoende stond onze Mobi gepakt en gezakt klaar om te vertrekken.
Onnozelaars! Waren we toch wel om 3h wakker zeker. Heb je een mobilehome en moet je naar niets zien en toch wakker midden in de nacht. We hebben nog een poging gedaan om te slapen, maar het lukte niet meer en om 4h waren we op. Om 5h waren we op pad.
Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Het was wreed rustig op de baan en om 7h waren we België uit, net voor iedereen wakker werd.
Onze eerste halt was net voorbij Tours in Bois-de-Chaudron. En we hebben dat zo gehouden ondanks het vroege uur dat we daar waren. Het is een grote wei waar flink wat mobilehomes op kunnen. We hadden een net plaatsje uitgekozen onder een flinke eik, lekker in de schaduw, want dat was nodig.
Voor de rest hebben wat gerust en hebben we buiten Franse worstjes gebakken met een stuk stokbrood, lekker. Om 10h lagen we in ons bed.

28/06/2015 (Zo) Toch al wat langer geslapen vandaag, maar we waren toch op tijd terug op pad voor de laatste dikke 500km. Net als gisteren hebben we zoveel mogelijk de “route national” gereden, maar voor het laatste stuk heb je niet veel keuze en om de vijf voet is er een péage, toch een kleine 20€ in totaal.
Maar we zijn er geraakt. Onze eerste stop was Hondarribia. Dit is een mooie baai net in Spanje met aan de andere kant Frankrijk en de Pyreneeën op de achtergrond, maar vandaag is dit in de wolken.





De parking zat bijna afgeladen vol, dwz. er waren wel een paar plaatsen open, maar de Spanjaarden hadden er heel uitvoerig hun tenten opgeslagen met hele families. Maar 2h later was de parking zo goed als verlaten.
De plaats is naast een vrij drukke baan gelegen, maar naar het schijnt valt het verkeer ’s nachts stil. Hopen maar.
We waren moe en we hebben ons beperkt tot een kleine wandeling naar de haven.

29/06/2015 (Ma) San Sebastian staat op het programma vandaag. We zijn er naartoe gereden over de berg via de GI3440. Goed te doen en hele mooie uitzichten.
Je hebt daarboven ook mooie plaatsen voor te overnachten voor wie graag heel rustig staat en met niet te veel medemensen.




Net voor San Sebastian zijn we er nog in geslaagd te tanken, want tankstations hadden we nog niet gezien.
De parking van San Sebastian is aan de universiteit gelegen en heeft 44 plaatsen en kostte 6,55€. Er waren nog veel plaatsen vrij, dus we konden kiezen en dat is plezant maar ook moeilijk. Het is een mooie parking en gelukkig omringd door een heuvel met hoge bomen, de zon is dus vroeg weg. En dan kan het eindelijk terug wat afkoelen.
Met de bus 33 ben je zo in de oude stad van San Sebastian en die is zeker de moeite waard. Met vele leuke kleine straatjes en schaduwrijke lanen. Zeker doen als je in de buurt bent. Ook de promenade langs het strand is zeer mooi met het heldere blauwe water en het mooie strand, prachtig.



Later in de namiddag, vrij vroeg voor Spaanse normen zijn we pintxos gaan eten. Eten dat op stokjes steekt. Niet slecht en keuze zat. We zijn in 2 zaken geweest waar de ene al meer keuze had dan de andere. De prijzen waar wel flink gestegen de laatste 10 jaar, want toen was het 1€ en nu 2 à 2,5€ per stuk.










’s Avonds was de parking weer helemaal veranderd zoals dat hoort voor mensen met een mobilehome, we stonden helemaal vrij en hadden dus plaats om buiten te zitten, hoewel dit niet mag eigenlijk.

30/06/2015 (Di) Het is de bedoeling om de kustweg te volgen omdat die zo hoog aangeprezen staat. Het was wel zeer warm met temperaturen boven de 30°C, hierdoor waren we toch op zoek naar iets anders dan gewoon rijden. Heel toeval zag Ria ergens beneden een plein waar een paar mobilehomes stonden, maar waar nog veel plaats was voor de verandering en vlak bij het strand. Dus wij terug. We waren blijkbaar in Saturraran.
Je moet betalen tot 8h en je mag max 24h blijven staan als je een mobilehome bij hebt. Perfect dus.







Op het strand heb je een bar, die is zeker niet slecht. Maar om te gaan eten lijkt het ons toch wat min. Halve kip met frieten kan je bij ons ook eten.
Na het middageten zijn we gaan zwemmen. We zijn wel een klein uurtje in het water gebleven, zo zalig goed was het.
Het eet probleem is opgelost door een wandelweg aangelegd langs de rots langs de kustlijn naar Ondorroa. En daar is van alles te zien. Je moet wel op het juiste uur gaan. Wij waren al eens gaan kijken in de loop van de namiddag en dat was daar zo dood als een pier. Maar toen we tegen 8h terug gingen was het er een drukte van jewelste. Het enige dat je er kan eten zijn echter pintxos, daar moet je het mee doen. En voor 8h wordt er echt niet gegeten! We hebben er nog een terrasje gedaan, 2,20€ voor 2 glazen wijn is wel heel betaalbaar vind ik. Daarna nog tot zeer laat buiten gezeten. Het was een zalige rustige dag en de hitte viel aan de zee heel hard mee.


01/07/2015 (Wo) Maar we kunnen er natuurlijk niet eeuwig blijven staan. We moeten dus verder. Een mooi stuk kust hebben we gemist omdat we te snel beslisten om een verkeersbord verboden voor voertuigen langer dan 10m ook op ons voortuig te laten gelden. Hierdoor reden we helemaal rond langs het binnenland. En natuurlijk zijn we geen 10m lang. Maar ja, zo gaat dat nu eenmaal als je ineens zo’n beslissing moet nemen.
Goed, we moesten naar Lekeitio voor een sanitaire stop en wat boodschappen.
Na Lekeitio hebben we de kustweg dan wel terug gevolgd. Alleen bij Gaztelugatxe hebben ze die weg verlegd en het leek ons, weer, zeer moeilijk om beneden te geraken. Dus hebben we een foto genomen van bovenaf. Er was echter zeer veel nevel opgekomen en het werd bij momenten zelfs een beetje fris.



We zijn verder gereden tot in Armentza. Daar zijn we gaan wandelen en het was de bedoeling om daar te blijven voor de nacht, want de parking was net en goed aangelegd en er staat geen enkel bord dat het niet zou mogen. Dus eigenlijk was er geen enkele reden om te vertrekken en toch.



Ria vond een parking, helemaal nieuw, in Sopelana. De metro van Bilbao komt tot daar. Dus zijn we maar eens gaan zien. En inderdaad het station is vlak bij de parking. In de dag rijdt er elke 20’ een trein naar Bilbao en dat kost 7€ heen en terug voor 2 personen. Dat is verniet (= gratis). Dan kan je echt niet met de auto naar daar gaan rijden. Dus dat was een goede beslissing. Min punt we horen nu auto’s in plaats van de zee en het is er een stuk warmer.

02/07/2015 (Do) Zoals je reeds kon raden, vandaag zijn we naar Bilbao getreind en dat viel heel goed mee. Op een half uurtje waren we er. Vertrokken in station Larrabasterra, afstappen in San Mamés (Casco Viejo kan ook), naar de kade wandelen en de rivier volgen.
We zijn begonnen met het Guggenheim museum. Het gebouw op zich is natuurlijk al de moeite, maar ook de binnenkant is behoorlijk interessant.
Er is een overzichtstentoonstelling van Jeff Koon. En die heeft nogal wat verschillende reeksen gemaakt in zijn leven. Tof! Eén van de voornaamste dingen waren de namaak opblaasbaar speelgoed beelden. Echt prachtig!


















Daarna zijn we op zoek gegaan naar de oude stad van Bilbao. Die is minder interessant en kleiner dan die van San Sebastian. We hadden dorst en honger. Het eerste hebben we gestild op het eerste beste terras met een glas wijn. Eigenlijk is dat niet juist want we hadden al zeker 3 terrassen gepasseerd eer we daar neer vielen. Het eten was een ander paar mouwen. We wilden eigenlijk nog eens een restaurantje vinden. En als je dat zoekt vind je dat gegarandeerd niet. Dus maar weer pintxos. Ik moet zeggen ze waren allemaal heel lekker en opgewarmd, dat kon je in San Sebastian dan weer niet zeggen.
Nadat we ons zodoende voldaan hadden aan pintxos, gingen we een paar hoeken op en daar, natuurlijk, waren de restaurantjes. Om door de grond te zakken. De enige troost was dat het echt wel goede pintxos waren.






Na nog wat rondgehangen te hebben in het oude stadsgedeelte zijn we met de metro terug naar Sopelana gereden.

03/07/2015 (Vr) Vandaag bollen we naar de Picos d’Europe, ruim 200km naar het westen.
Het was een warme zeer warme dag, ruim 30°C. We zijn in een trek naar Feunte De gereden. Daar kan je met de kabelbaan van 1000 naar 1800m de Picos op. Trouwens de wegen zijn prachtig. Nu en dan heb je wel eens als je langs de rotskant rijdt dat je toch best wat meer ruimte neemt, maar over het algemeen zijn de wegen vrij ruim.
De kabelbaan kost 16€/persoon heen en terug. Boven hebben we een wandeling gemaakt van dik anderhalf uur. Buiten de wind was het er warm. De wind waaide echter serieus sterk en die koelde natuurlijk de boel wel wat af.









Na de wandeling zijn we de camping opgereden die een beetje verderop is. Een kleine camping met gebrekkig sanitair, maar een aangename sfeer. Wat bomen en vooral een mooi zicht op de bergen. Goedkoop is hij niet, 24€ incl. elektriciteit.



Nog een leuke aperitief gehad met onze buren, ook Belgen, Jan en Mtisy. Het was dus bijna 9h vooraleer we gingen eten, we zijn dus nu overgezet op Spaanse tijd.

04/07/2015 (Za) Gisteren hebben we besloten om terug naar boven te gaan, maar dan enkele reis. Het is de bedoeling om te voet terug te komen. Op papier een wandeling van ruim 4h, maar zoals we konden zien zouden we wel de weg van de jeeps kunnen volgen en dan zou dat nogal mee moeten vallen vooral omdat het naar beneden is.


Zo gezegd zo gedaan en inderdaad de eerste paar uur waren dik in orde, maar toen moesten we kiezen. Er stond een pijl naar Espinama (45’) en één naar Fuenta De (1h45’) en die laatste liep echt over de helling van de berg zoals een geitenpad. En toch hebben we die genomen. Espinama licht ook 3 à 4 km van Fuenta De en een stuk lager, het was dus kiezen de pest en de cholera.
In elk geval dat laatste stuk heeft ons klein gekregen, niet geoefend en niet in vorm. Zeer ruim 2h vooraleer we ons konden neerploffen op het eerste terras van Fuenta De voor een grote pint bier, ik kon plots zowaar Spaans om het besteld te krijgen.
's Avonds zijn we gaan eten in de camping, eenvoudig maar 't was te eten en we moesten er niet ver voor lopen.



Later kwamen er wolken opzetten en verdwenen de bergen achter de wolken.


Dat was het dan voor vandaag. Ik moet toegeven dat 3 dagen later onze spieren nog pijn deden.

05/07/2015 (Zo) Het was goed geweest in Fuenta De, we zijn hier weg. Onze eerste stop in Potes. Het was er zondagsdruk. Alle restaurantjes deden hun best om de klanten te lokken. Uiteindelijk zijn we op een terras terechtgekomen, meer voor het terras dan voor de mogelijke kwaliteit van het eten, daar heb je toch geen idee van.
11€ was de afgesproken prijs voor de meeste restaurants en daar krijg je klassiek een voorgerecht, een hoofdgerecht, een dessert, een fles wijn en een fles water voor. Ok, het was niet slecht.




Na het eten zijn we verder gereden naar Riaῆo. Hier is er geen officiële parking maar we hebben een foto gezien van iemand die daar heel mooi stond aan het grote meer afgezoomd met hoge bergen. We moesten even zoeken maar uiteindelijk hebben we de plaats gevonden en het was er heel mooi.




De rest van de namiddag rust genomen.

06/07/2015 (Ma) Vandaag gaan we terug naar het noorden. Eerst naar Cangas de Onis. Om daar te geraken moet je echter door een zeer nauwe, maar zeer mooie kloof. Ook de naam mag er wezen Desfiladero los Beyos, dat kan niet lelijk zijn.






In Cangas hebben we de nodige sanitaire plichtplegingen uitgevoerd en daarna wat rondgelopen op zoek naar een winkeltje. Ondertussen vonden we een restaurant in het buffet van het busstation. Dezelfde aard van menu maar nu voor 9€ en veel lekkerder.
We hadden ondertussen geleerd dat Covadonga één van de toeristische trekpleisters is van Spanje en als je daar dan vlak bij bent moet je daar ook naartoe natuurlijk. Covadonga is een bedevaartsoord, iets met een pater die ging bidden in het jaar 780 om de Moren te verslaan en het dan vervolgens ook nog deed. Ze hebben er voor hem een basiliek neergezet en er is ook nog een Maria grot. Wij daar heen dus.






Na een half uur hadden we het bekeken en moesten we beslissen wat we dan verder nog zouden doen. Uiteindelijk viel de keuze op de meren van Covadonga, een klein wit weggetje 11km naar omhoog. Ik was content toen we boven waren. Hoewel we helemaal niet alleen waren. Dat was natuurlijk een deel van het probleem, teveel mensen kwamen terug naar beneden en op dat smalle weggetje was dat niet altijd simpel. Boven stond er nog een Belg, en we zijn direct aan de babbel geslagen. Goed dat Ria nog aandrong om toch ook maar eens naar de meren te gaan zien, anders zouden we die nog gemist hebben.





Het was de bedoeling daar te blijven slapen, maar dat mocht niet van de parkwacht. We moesten naar beneden. Uiteindelijk zijn we terecht gekomen op parking 3 op de weg naar Covadonga. Hier sta je heel goed om te slapen en het is er toegelaten.

07/07/2015 (Di) We werden wel gestoord door de vuilkar om 7h en door een sms’je van Peter om half 8 dat hij vertrok terug naar huis.
Omdat we nog niet uitgeslapen waren werd het toch nog half 11 vooraleer we op weg waren. In eerste instantie terug naar Cangas, toilet leeg maken en winkelen.



Maar vanaf dan wisten we het niet meer. Eerst wilden we naar Poncebos weerom de bergen in. Maar langs de andere kant en gezien onze spieren nog steeds niet bekomen waren en de trappen van gisteren er zeker niet toe bijgedragen hadden, hadden we toch ook wel zin om naar de kust te gaan. Het werd een gedoogplaats ergens in de buurt van Caravia. Een privé wei waar je voor 5€ 24h mag blijven staan. Tof, met zicht op zee langs 3 zijden als er tenminste niet te veel andere pappenheimers afkomen die in de weg komen staan, want ze zijn al met 2, die anderen.


Voor de rest een rustige dag, echt verlof. Maar het kan verkeren, de wolken werden dikker en dikker tot er uiteindelijk regen uit begon te vallen, vreselijk.
We moesten dus de avond binnen doorbrengen voor de verandering.

08/07/2015 (Wo) Het was nog steeds nevelig deze morgen en dus tijd om op te krassen. Onderweg werd er besloten om San Vicente de la Barquera te vereren met een bezoek van onzent wegen. Maar door het mindere weer waren er meer mensen op dat idee gekomen en er was nergens nog een parkeerplaats te vinden voor onze bak. Dus dan maar verder en het volgende dorp waar we ons op lieten vallen was Comillas. Hier vonden we een plaats op de dijk vlak bij het strand waar een verkeersbord duidelijk aangaf dat overnachten verboden is, maar deze regel werd door de plaatselijke bevoegden gewoon genegeerd en voor een luttele 2€ hebben we er toch bijna een etmaal gestaan.





In de namiddag was het zwaar bewolkt en zijn wij op het strand gaan zitten, lekker fris en gaan zwemmen, nog frisser. Maar oh,oh, ’s avonds rood als een kreeft. Mijn bovenlijf was al enkele jaren niet meer blootgesteld geweest en dat was er nu aan te zien.
’s Middags waren we gaan eten in een restaurant aan de haven. Omdat er daar sardines op het menu stonden hebben weg nog eens een dagmenu genomen. Ik moet zeggen de lekkerste tot hiertoe. Ook in ander restaurant vlak bij de haven, waar we ’s avonds langs liepen zagen de schotels er zeer goed uit. Wij denken dat dit komt omdat er aan de kust veel verblijfstoerisme is en die moet je elke dag terug verdienen.
In de vroege avond hebben we nog een bezoek gebracht aan het dorpje zelf. Waren wij verast door alle culturele belangrijke gebouwen die ze daar hebben. Dit dorp is echt een bezoek waard. Als we op het strand gebleven waren hadden we dit gewoon gemist, want het dorp zelf is eigenlijk goed verstopt. Je moet er echt ingaan vooraleer het duidelijk wordt hoe mooi het is.








09/07/2015 (Do) Om half tien moesten we weg zijn, anders moesten we weer 2€ betalen.
We zijn verder gereden naar Santillana del Mar, ook echt een bezoek waard. Omdat ze in één restaurant sardines hadden zijn we daar gaan eten ’s middags. De rekening viel lelijk tegen 9€ voor 2 glazen wijn, daar heb je op een ander 2 flessen voor. Maar ja, leg dat maar eens uit in het Spaans he.
Daarna werd het tijd om over de rest van het verlof te beslissen. We besloten naar Haro te rijden, een kleine 3 uur, in de Rioja streek. Eigenlijk waren we daar eenmaal onderweg niet zo gelukkig mee, maar we waren op weg en dan is dat zo. De parking in Haro was een dikke tegenvaller. Het is een mix-parking aan het zwembad, met dit weer dus druk bezocht. Wij stonden in de volle zon te bakken en wisten niet waarheen. Buiten zitten was er niet bij. Gelukkig had Ria nog een alternatief in Casalarreina. Hier was het wel goed toeven. Er waren wat bomen en gras om in te zitten, mag wel niet, but who cares.


’s Avonds zijn we naar het centrum gewandeld, weer zo’n verassing. Druk dat het daar was. Blijkbaar was iedereen daar buiten aan het kuieren of een terrasje aan het doen. Echt een toffe sfeer.

10/07/2015 (Vr) Vandaag, verwachtte temperatuur 35°C, om te bakken dus.
’s Morgens zijn we terug naar Haro gereden. Laat je vooral niet verleiden om het stadje zelf te bezoeken, daar is niets te zien, dan wat vervallen krotten en hier en daar een wat mooier oud gebouw, nee dus. Je moet bij het station zijn en daar zijn de bodega’s. We hebben er een 3-tal gedaan en wat geproefd. Heel dure wijnen hebben ze daar, 20€/fles vind ik er wat over.
In 2 ervan hebben we 3 flessen gekocht en telkens kregen we er nog een mooi geschenk bij, tof. En als je niet de duurste neemt goed betaalbaar.








Daarna terug naar Casalarreina om de hitte uit te zitten.

11/07/2015 (Za) Vandaag gaan we richting Logroῆo. We hebben een route uitgestippeld die ons via Laguardia naar daar brengt.




Laguardia is een 2 sterren stadje met een heel speciaal kerkportaal. Dit kerkportaal was gesloten. Om 13:15h zou het open gaan. Dus hebben we wat rond gekuierd in de echt wel mooie straatjes. Toen de deuren dan eindelijk open gingen was het enkel voor Spanjaarden. Buitenlanders konden er niets komen doen, want vooraleer het portaal echt in zicht zou komen, moest men door een show van 20 min opgevoerd in het Spaans en dus niet voor ons. Dan maar geen portaal voor ons. Zijn een paar bars binnen gegaan om tapas te eten met een wijntje.




Daarna zijn we doorgereden naar Logroῆo. Er zijn blijkbaar nogal wat misvattingen betreffende de parking voor mobilehomes daar. Wij stonden onder de bomen op een grote parking van het zwembad. Die parking is helemaal niet slecht en redelijk rustig ’s nachts. Een beetje verder is er een losingsplaats. Die is vlakbij een rondpunt en helemaal open, niet goed dus om te overnachten.
In de namiddag hebben we ons verveeld en het was broeierig warm. Aan de hand van onze smartphones zijn we dan ’s avonds op zoek gegaan naar het centrum.





We hadden een paar straten die blijkbaar nogal belangrijk waren. Calle del Laurel was hiervan de voornaamste.
Het was me daar een drukte van jewelste. Alle terrassen zaten afgeladen vol. In sommige straten kon je over de koppen lopen. We hebben ons een paar uur ondergedompeld in dit gewoel en een paar broodjes met een paar glazen wijn genuttigd. Maar het duurde niet al te lang eer we naar een meer rustige omgeving uitkeken.




Die rustige omgeving (relatief) vonden we op een groot terras op de terugweg buiten de stad. Wat we daar allemaal te zien kregen, was fantastisch. Er waren grote tafels bevolkt met groepen mensen die blijkbaar iets te vieren hadden en hun eigen eten mee hadden, ondanks het feit dat het terras bij een restaurant hoorde. Alles hadden ze bij. Eén tafel leek wel een Tupperware demonstratie, zoveel potten stonden er op de tafel.


Uiteindelijk vonden we Logroῆo wel een mooie stad, die echt wel een ster verdiend in de Michelin gids. Het is ook een gezellige stad ondanks de drukte. Je ziet er veel mensen echt plezier maken.

12/07/2015 (Zo) Tijd om onze kar te keren. We gaan stilletjes aan terug naar huis toe.
We zijn nog gestopt net voor de grens aan het klooster in Orreaga/Roncevalles. Hier wat rondgelopen en onze laatste menu de Diaz genuttigd, niet al te best trouwens.
Onze stop voor de nacht is in de Pyreneeën. We zijn er gaan slapen bij fromagerie Agour in Mendive. Lekkere kaas trouwens en een geweldig uitzicht, maar wel heel eenzaam, zo helemaal alleen.




13/07/2015 (Ma) We gaan via de gewone weg proberen verder te rijden en zodoende de peages proberen te vermijden.
Ons doel was Château la Peyraude in Blasimon. Die heel vriendelijke mensen van een paar jaar geleden (Apr 2013). En het was er weer goed toeven. Wat wijn geproefd en wat wijn gekocht. Moet wel beginnen opletten. Deze kan je 15 jaar bewaren, dan ben ik er al 75. Ik denk dat hij vlugger op gaat zijn.



14/07/2015 (Di) Verder via de gewone weg naar onze eerste stopplaats in Bois-de-Chaudron. Tot aan Poitiers ging het goed, maar daar ga je best de autosnelweg op, want vanaf hier verlies je heel veel tijd met verkeerslichten en vooral ontelbare ronde punten. Tijdens het rijden was het weer zwaar bewolkt met zelfs zo nu en dan wat motregen, maar in de namiddag is het uitgeklaard en schijnt de zon weer volop.

15/07/2015 (Wo) Ria had min of meer een rustdag ingebouwd, een dagje in de buurt van de Loire zeg maar. De eerste stop was het kasteel in Villandry. Hebben we ook bezocht in 2004 in april toen. Dit kasteel moet het echter voornamelijk van zijn tuin hebben en daarom vonden we het wel eens een goed idee om de tuin nog eens te gaan bezichtigen. Hij zag er nu toch wel wat kleurrijker uit.






We zijn daar nog gaan eten in een restaurantje op de hoek, maar we hadden duidelijk de verkeerde keuze gemaakt alleszins wat het gerecht betrof.
In de namiddag zijn we dan verder gereden naar onze Loire wijnboer, Domaine Desroches in Saint-Georges-sur-Cher. En zijn wijn is weer dik in orde hoor. BiB’s van 10l voor 22€.
Voor de liefhebbers www.vin-touraine-desroches.com.
Om de dag af te sluiten zijn we naar Meung-s-Loire gereden, dat is al een eind richting thuis. Het was daar heel druk en knoer heet. We zijn nog maar eens gaan zwemmen, want ook daar sta je vlak bij het zwembad. Alleen het water was niet fris genoeg om echt verkoeling te brengen, maar ja we zijn toch wat opgefrist geraakt.
’s Avonds stelde Ria voor om een pizza te gaan eten en zodoende zijn we bij een restaurantje beland net om de hoek en het was nog goed ook.

Populaire posts van deze blog

2009/06 Noorwegen

2006/06 – Schotland

2008/06 Noorwegen