2016/08 – Ostfrieslandxx/xx/2016 Wat vooraf ging
Begin dit jaar had Ria via de campersite het verslag van Dhr. Franco gevonden over Oost-Friesland, waarvoor dank. Onder andere zijn verslag over zijn bezoek aan de Meyer scheepswerf in Papenburg trok onze aandacht. Hieruit leerden we dat vooreerst een bezoek de moeite waard is en dat je het in het oog moet houden wanneer er weer eens een schip klaar is om te ontdokken.
Toen we met Pasen op verlof wilde vertrekken las Ria dat er net een boot klaar was en ’s anderdaags zou ontdokt worden. Maar het is een dikke 400 km en dus kan je daar zo maar niet naar toe.
We hadden ook onthouden dat een bezoek aan Oost-Friesland toch wel de moeite leek.
Voor ons augustus verlof kozen we Friesland uit, eigenlijk Nederlands Friesland. Maar Ria ging voor alle zekerheid toch eens kijken op de website van de Meyer scheepswerf en raad eens! Juist ja, zaterdag zou er weer eens een boot ontdokt worden. Dus de bestemming van ons verlof was meteen vastgelegd, met name Oost-Friesland, het Duitse deel van Friesland dus.

18/08/2016 (Do) Ik stop voor een langer verlof toch altijd op donderdagmiddag, dus dit maal kwam dat gewoon goed uit. In eerste instantie rijden we vandaag tot in Wesel. Dus na de middag snel de Mobi verder inladen en wij weg.
In Wesel aangekomen was er nog 1 plaats aan de kant waar wij het liefst staan en dat vergemakkelijkte de keuze om te bepalen waar we zouden gaan staan.
Snel de fietsen afgeladen en naar het centrum om wat te gaan winkelen. Het zijn daar nog solden zodoende waren er koopjes te doen.
Het was al een stuk voorbij 6h en we hadden grote honger, de aankopen snel binnengegooid en verder naar het restaurant van de jachthaven voor een schnitzel. Die viel trouwens wel wat tegen dit keer.
Veel te veel gegeten en terug naar de Mobi. Even buiten gezeten, maar als je dan nog even van de Rijn wil genieten, moet je ook weer niet te lang blijven zitten want de zon gaat al wat sneller onder. Dus zetels terug weg en naar de Rijn naar de zonsondergang gaan zien en een pint drinken.
Nog even op en dan naar bed.

19/08/2016 (Vr) Om 8h op, want we moeten verder. ’t Zal wel in ons bloed zitten zeker. Om 9h waren we al op weg. Dit gaf natuurlijk dat we rond 11h reeds in Papenburg waren.
In eerste instantie naar de Toerist info om onze reservatie bij Meyer te gaan betalen, 25€. Of we graag op 12h meegingen met de rondleiding. Waarom? Ha, de boot wordt vandaag in de namiddag al ontdokt, want morgen wordt er veel wind verwacht. Ach zo, ja dan maar deze middag. Nog snel even naar de Mobi oa. om mijn fototoestel en meteen ook maar een paar sandwiches om onderweg op te eten.
Snel terug naar de bushalte. Toen we op de scheepswerf aankwamen werd er net een “Schwimmteil” buiten gesleept. Een Schwimmteil is een zelfstandig drijvend middenstuk van een schip met de exacte lengte van 120m. Zo zijn er 2 die dan later aan mekaar gelast worden. Hieraan worden dan het voor- en achtersteven bevestigd. Deze 2 stukken lagen achter het schip dat nu af is en naar buiten moet gesleept worden. Efficiënt zijn ze wel hoor. De ene is nog niet af of ze hebben de tweede al voor een groot stuk in aanbouw.


Door de rondleiding konden niet blijven staan kijken naar dit schouwspel, want we moesten verder. De rondleiding is trouwens best wel interessant. Ik wist niet dat die werf zo geweldig groot was. De Quantum of the Sea het derde grootste cruiseschip ter wereld werd hier gemaakt. Enorm groot zijn die dingen. Blijkbaar wordt er door een toeleverancier elke 20 min. een cabine afgewerkt.
Tijdens de toer passeer je een terras waar je uitzicht hebt op de hal zelf. De 2 Schwimmteilen waren ondertussen buiten en er voer een sleper binnen om het schip buiten te gaan sleuren.Toen de rondleiding gedaan was, vroeg ik nog of met een bus later terugkonden maar dat ging niet. Ondertussen hadden we al wel gezien dat aan de overkant er een ware kermis was van mobilehomes en gewone auto’s en dat er nog wel wat plaats was.
Die bus kon niet snel genoeg terug zijn en Papenburg. Wij naar onze Mobi en asap naar die werf. De bus was net achter ons en omdat we niet zeker waren van de weg heb ik die laten voorgaan zodat we ze konden volgen.
Op de parking was er nog steeds wat plaats en we waren net op tijd want het achtersteven werd zichtbaar net voor het deurgat. Een heel dik uur later was hij er helemaal uit. Toch wel eens de moeite om gezien te hebben dat zo’n reus van een schip uit zo’n hal getrokken wordt met links en rechts misschien een metertje of 2 overschot.


Eenmaal buiten wordt hij verder afgewerkt, zoals de schouwen die gemonteerd worden, reddingssloepen die bevestigd worden en dergelijke meer.


Als dat klaar is, wordt het schip door de Ems naar een zeehaven gesleept om daar de definitieve afwerking te krijgen. Dat kan niet in Papenburg gebeuren want dan zou het schip te zwaar zijn en zodoende te veel diepgang maken waardoor het niet meer door de rivier kan.
’s Avonds hebben ze beide Schwimmteilen nog terug binnen geduwd.We zijn op de parking blijven slapen. Het was trouwens een heel rustige nacht.
Voor de liefhebbers: Meyer Werft

20/08/2016 (Za) ’s Nachts had het wel flink geregend. We hadden voor de eerste keer de fietshoes over onze fietsen gedaan. Lijkt wel mee te vallen. Ze waren toch droog J.
Daar het verlof nu begonnen is, hebben we het een stuk rustiger aan gedaan.
We zijn naar het hotel Hilling gereden, ook in Papenburg. Daar hebben ze een 8-tal plaatsen voor mobilehomes. Een parking kost er 8€, je kan er elektriciteit nemen en dat was nodig want ik was mijn PC vergeten op te laden en die was helemaal plat. We hebben er alle batterijen opgeladen en dat zijn er een hoop hoor tegenwoordig.
Goed dat mijn scheermachine niet meer oplaadt anders had dat er ook nog bij gemoeten.
Het weer was eigenlijk nog best aangenaam en we hebben een fietstocht gemaakt rond Papenburg en ook nog even terug naar de haven om naar de boot te gaan kijken vanaf de andere zijde.

Op de foto hierboven zie je een reddingssloep. Die kan 255 personen vervoeren!
Heel aangename gevulde dag. We hebben in Papenburg een middaglunch genomen van 9€ met 3 stukjes verschillende vis. Best goed en niet te veel.
Papenburg is best wel een leuk stadje, met een mooie promenade langs 2 zijden van een kanaaltje.

21/08/2016 (Zo) Er stond heel veel wind deze morgen. Na een lekker gekookt eitje en nog wat andere plichtplegingen zijn we verder gereden naar Weener. Hier is een leuk haventje en daar is het mee gezegd. Het was er zo dood als een pier. Het enige voordeel was dat je er gratis het toilet kan ledigen en spoelen. Voor de rest, saai.


We zijn dan ook snel doorgereden naar Leer. Dit viel gelukkig beter mee. De parking waar we op gegokt hadden stond vol. Geen probleem er is er nog één. Alleen moesten we daar met een grote bocht rond het stadje rijden en zeggen dat we er op 100m af waren, maar we mochten de brug niet over.
Nadat we plaats hadden konden we het stadje dan toch bezoeken en dat viel goed mee. Onze “vriend” Franco had het over een 5-tal musea, maar die zijn grotendeels dicht op zondag. Och, en zo erg vinden we dat nu ook weer niet hoor. We zijn wel thee gaan drinken in een heel gezellig theesalon met gebak natuurlijk en een borreltje op basis van thee. Het minst lekker was de thee.Dan kwam het moeilijke moment om te bepalen wat we nu gaan doen. Uiteindelijk viel de keuze op een plaats waar we raar maar waar voor terug moesten rijden (voor ons dan toch). Het werd Ostrhauderfehn. De parking daar (5€) is vlakbij het VVV en dat is ideaal om morgen plannetje op te halen voor een fietstocht. Ook de bakker is om de hoek en er is ook een restaurant waar je blijkbaar goed kan eten want er ging toch wel wat volk binnen. Misschien iets voor morgen als ik 61 wordt. Dat feestje van vorig jaar staat nog fris in het geheugen en het jaar is alweer om. Maar zoals gezegd dat is voor morgen en hopelijk ook een flinke fietstocht als het weer wat wil meezitten.

22/08/2016 (Ma) Beik, bah, eik … het is de ganse nacht droog gebleven en toen we wakker werden vielen de eerste druppels. De dame van de Toerist Info zei wel dat het in de namiddag beter zou worden, maar uiteindelijk werd het de ganse dag miezerig afgewisseld met regen. Smerig - vies dus, een baaldag. En zeggen dat vrienden van ons dit in Engeland 3 van de 7 dagen hadden en de andere dagen was het maar een paar keer nat. Verwend zijn we!
In elk geval tegen de middag waren we weg uit Ostrhauderfehn zonder de geplande fietstocht en waren we onderweg naar Ditzum. Hier leek het in eerste instantie beter, maar zoals reeds aangegeven dat was maar in eerste instantie. We zijn wel buiten gekomen. Het stadje in. Eigenlijk is het wat overroepen, vind ik. Het heeft wel zijn charme, maar het haventje stelt echt niet veel voor. Er zijn inderdaad wel veel visrestaurants voor zo’n klein dorpje.


In de namiddag zijn we nog maar eens taart gaan eten met koffie dit keer. Dat moet nu wel gedaan zijn hoor, samen met het mindere weer.
’s Avonds zijn we naar een visrestaurant gaan eten en dat viel eigenlijk serieus tegen. De vissoep was goed en ook veel, wat dan weer een nadeel is als je nog een hoofdgerecht binnen moet krijgen. We hadden een hoofdschotel met verschillende soorten vis, maar die waren eigenlijk achteraf gezien niet goed genoeg gebakken. De gebakken aardappelen waren dan weer te vet. En de sausjes pasten niet bij het gerecht. Een verkeerde keuze of een minder goed restaurant, wie zal het zeggen? Ik ga het niet meer uitproberen.
Blijkt wel dat je het weer op je verjaardag niet voor het kiezen hebt. Als ik dan terugdenk aan vorig jaar, man, man.

23/08/2016 (Di) In de voormiddag zijn we eerst even naar de waterkering gaan kijken en daarna hebben we een fietstocht van 25 km gemaakt, die we eigenlijk vrij snel afgehandeld hebben omdat er onderweg niets te zien noch te krijgen was. Zodoende waren op de middag, de late weliswaar, terug bij de mobilehome.

In de namiddag hebben we wat gerust en een terrasje gedaan in de haven waar je dan wat zicht hebt op de boten en de Ems.
Omdat de omgeving ons toch wel wat saai overkomt en de dorpjes op die ene toeristisch trekpleister totaal niets voorstellen hadden we het een beetje moeilijk om te bepalen wat we verder nog gingen doen. Het werd uiteindelijk Greetsiel, omdat gezegd werd dat het aan de Noordzeekust ligt.

24/08/2016 (Wo) Zo gezegd zo gedaan en wijle weg richting Greetsiel.
Er was nog plaats op de parking of er was terug plaats want er stonden nogal wat mobilehomes op de overflow parking. Het stadje is mooi en een bezoekje waard. Een beetje een combinatie van Papenburg en Ditzum. Greetsiel heeft kanaaltjes en een haven en oude huisjes.Nu ja, na een paar uur heb je het wel gezien hoor. Dan maar een terrasje gaan doen. Voor het middageten hebben we wel iets speciaals gedaan. We waren voorbij het ouderlingentehuis gekomen en daar stond een menu “fur jeden” en voor de prijs van 6€. Ik weet niet of dit de hoofdreden was, want de menu stond ons ook wel eens aan, koolroulade met aardappelen. Misschien een rare smaak maar daar hadden we echt goesting in. Echte kost. En het was nog lekker ook.
In de namiddag zijn we naar Pilsum gefietst voor de “beroemde” geel-rode vuurtoren. We hadden dan ook gehoopt daar de zee te zien, maar dat was er flink naast hoor. Dat licht zal wel zichtbaar zijn op zee hoor, zo plat als een vijg, maar de zee, ja, heel in de verte zag je een donkere streep. Dat zal ze wel zijn. Trouwens die vuurtoren stelde ook al niet voor.Dan maar terug naar de parking. Het enige dat ik hierover kan zeggen is dat dit één van de slechtste parkings is waar we ooit op gestaan hebben en dan heeft ie nog de kwalificatie van “Top parking 2016” gekregen. Dat is hij echt niet waard hoor. Op een bepaald moment kwam er een stinkende visgeur overgewaaid, niet zo maar even, maar gedurende een langer tijd. Waarschijnlijk van een visverwerkend bedrijf aan de overkant van het straat.
’s Avonds hebben we nog een tochtje gemaakt, maar het stikte er van de muggen.
Weerom moest er beslist worden hoe het nu verder moest. Verder naar het noorden, naar de echte kust of terug richting huiswaarts? Het werd dit laatste. De omgeving blijft saai op de enkele dorpskernen na. Bijkomend is er een hitte golf bezig met temperaturen boven de 30°C die ook de lol er wat afhaald.

25/08/2016 (Do) Terug naar Wesel. We hebben er min of meer hetzelfde gedaan als op de heenreis behalve gaan eten. Dat hebben we maar eens zelf gemaakt.

Populaire posts van deze blog

2017/03-04 – Weekje in Nederland

2016/10 – Provence

2017/06 – Frankrijk & Noord-Spanje (bis-bis)