2016/10 – Provence


27/10/2016 (Do) Ik had de ganse dag verlof genomen. Ria moest nog naar de dokter met moeder en zo rond een uur of 11 waren we klaar om te vertrekken.
We zijn tot Pont-à-Mouson gereden, zoals gewoonlijk. Het was er redelijk druk. De Nederlanders en de Duitsers liepen tegen het einde van hun herfst vakantie en voor de Fransen en de Belgen begon ze. Maar het waren vooral Noren en Zweden die op route waren.


28/10/2016 (Vr) Ook vandaag mistig en zeer fris. We zijn door de Doubs en de Jura gereden langs de gewone weg. Normaal is dit een zeer mooie route, maar door die mist zag je niet veel en die heeft tot bijna Lyon aangehouden.
In elk geval de zon kwam er pas echt door voorbij Lyon.
We zijn naar een wijnboer gereden in de Visan, waar we 2 jaar terug ook waren. We hebben toen een paar flessen gekocht uit eerlijke schaamte, maar dit keer hebben we zelfs niet gaan proeven. Het was dan ook al half zeven toen we daar aankwamen en we waren flink moe.29/10/2016 (Za) We zijn begonnen met ons zelf een grote beurt te geven. Na het ontbijt hebben we de Mobi ook maar eens een beurt gegeven. Inderdaad de condens helpt wel om de vliegen te verwijderen.
Na de kuis zijn we verder gereden naar Pernes-les-Fontaines, op zoek naar de 36 fonteinen. Na ja, ondertussen zijn het er 41 en je moet echt goed kijken of je mist ze. In de toerist info hebben ze een plannetje met 2 fontein wandelingen. We hebben ze een beetje gecombineerd tenslotte moesten we niet persé alle 41 fonteinen te zien.

Wat ons daar wel tegenviel was het gebrek aan horecazaken. In heel het stadje zijn er maar een paar restaurantjes. Het eerste waar we een poging waagden, mochten al niet meer aanschuiven omdat alles reeds gereserveerd was.
Na wat zoeken vonden we dan het restaurant Dame l’Oie, moeder gans.
Daar hadden ze dan ook nog een middagmenu van 14.50€ en die was nog heel lekker ook. Een halve liter wijn voor 8€ viel ook nog goed mee. De koffie 2.50€ was wel wat duur in verhouding.By the way, de mobilehome parking is verhuisd naar een lokatie net buiten de stad waar het rustiger is en waar geen 2 markten per week gehouden worden.
Nadien zijn we verder gereden naar L’isle-sur-la-Sorgues. Een heel aangenaam stadje. Hier zijn het geen fonteinen die je moet vinden, maar waterraderen. Een stuk of 14. Die hebben we wel allemaal gezien.

Het spijtige hier is dat ze zo van die zalige terrassen hebben naast het water, maar dat aan de andere kant van dat water een zeer drukke weg is. Je zit dus in de uitlaatgassen van de auto’s.
Hier moet je met de mobilehome wat opletten want bij het binnenkomen van het stadje is er een wegwijzer naar de camping ipv de parking. De parking is aan het station.
Onze volgende stop is Bonnieux. Hier hebben we morgen een afspraak met mijn nicht An. Zij woont daar met haar man. Nonkel Jan zal er ook zijn, net 80 geworden en naar eigen zeggen nog steeds werkzaam in de houthandel met Congo.
Maar we hadden nog tijd en we hebben een uitgebreide wandeling gemaakt door het stadje. Dat hebben dan ook weer gezien. Uiteindelijk vond ik er niet zo echt veel aan. Het is mooi als je dat daar op die berg ziet liggen, maar van binnen is het een hoop oude huizen en niet allemaal mooi hoor. In de verte heb je zicht op het stadje Lacoste. De comte de Sade resideerde hier en hij moet het toen nogal bond gemaakt hebben.

30/10/2016 (Zo) Zoals gezegd vandaag gaan we op familiebezoek. De voormiddag hebben we rustig doorgebracht aan de Mobi, lekker in het zonnetje.
Rond 11:30h werden we opgehaald en tegen 16:00h waren we terug. Geweldige namiddag gehad.
31/10/2016 (Ma) We zijn begonnen met een wandeling naar een plaatselijke wijnboer. We hadden gisteren een lekker wijntje gedronken, Château La Canorgue en die wijnboer was niet zo heel ver, maar toch wel 1 km, heen, bergaf, terug dus bergop. De witte wijn was op, maar allee omdat we zo moedig geweest waren om helemaal te voet te komen, kregen we toch 3 flessen uit de voorraad, waarschijnlijk, voor de vaste klanten. De Fransen gaan echt niet graag te voet hoor.
Nadien zijn we naar Ménerbes gereden. De parking was gratis deze tijd van het jaar en dat is maar goed ook, want uiteindelijk heb je het op een uurtje gezien. Het mooiste van zo’n dorp is het vergezicht, als je het op de berg ziet schitteren in de zon en nu we deze ook gezien hebben, vinden wij Gordes het mooiste van allemaal, ook als je er doorloopt.De dag was nog jong en we hebben nog veel op de planning staan. Onze volgende stop zou Oppède le Vieux moeten geweest zijn. En we zijn er geweest hoor, maar hoe. We hadden netjes de verkeersborden gevolgd en op een bepaald moment kwamen we aan de parking. Daar mochten we misschien wel op, maar het was wel een heel kleine. De weg ging verder, maar er stond een verkeersbord met zo’n minteken, dat je dus niet verder mag met uitzondering van bussen en auto’s met een caravan. In extensie dus ook een mobilehome? Wat is er daar dan, een andere parking? We hebben het er op gewaagd. Resultaat, los door de hoofdweg het dorp terug uit en dat was het dan. Geen parking, niks plaats om te stoppen, gewoon terug buiten.
Hop naar het volgende dan maar en dat is het Village des Bories, een soort Bokkerijk met oude huisjes van gestapelde stenen. Als je er 1 gezien hebt, heb je ze allemaal gezien. Het was wel eens tof om zien, maar 6€/persoon vond ik toch overdreven. En je moest er dan nog een wandeling naartoe maken van bijna 2 km, enkel, want met de mobilehome mocht je niet verder. Vanop die parking zie je trouwens Gordes liggen.

Maar de dag was nog wel niet om, maar we hadden er wat genoeg van en we wilden nog wat van het mooie weer genieten. Onze eerste optie was de camping in Apt. Maar die viel tegen. Die ligt in een dal tussen hoge rotsen en dus ook weinig of geen zon. Lekker in de zomer denk ik, maar niet voor ons nu. Dan maar verder naar de Colorado de Rustrel. Daar vonden we een mooie plaats op de wei, lekker in het zonnetje. De wandeling zal voor morgen zijn.


01/11/2016 (Di) Vandaag dus de wandeling door de Colorado. Dit is een gebied met wondermooie okerrotsen. De wandeling duurde een tweetal uren en was goed. Afwisselend bos en mooie uitzichten.

’s Middags zijn we daar blijven eten. Het was er zalig, lekker zonnetje. De mensen kwamen massaal picknicken op de wei. Maar we begonnen problemen te krijgen. Het water was bijna op en we hadden geen brood meer. Het werd dus hoog tijd om andere oorden op te zoeken waar we alles nog eens kunnen verversen en waar we wat kunnen winkelen.
De keuze viel op Banon. Dit dorpje is een schot in de roos. Je kan er water nemen en het sanitair verzorgen. In het stadje zelf heerst er een gezellige drukte. Ze hebben er naar het schijnt de grootste boekenwinkel van Frankrijk en speciale geitenkaas.

Al bij al trok dat nogal wat volk en het was natuurlijk ook een feestdag. Maar de bakker was open en dat was belangrijk, want we hadden geen lek brood meer. Het was een mooie dag en waarschijnlijk de laatste lekker warme.

02/11/2016 (Wo) Dat van die laatste warme was niet correct. Het was vandaag een zalige dag. We zijn naar de Rocher des Mourres geweest. We hebben daar wat rondgewandeld en nog eens het was er zalig! Zo stil, zo rustig, zo’n mooi vergezichten op de voorlopers van de Alpen, die blauwe lucht en ook de Mourres waren wel de moeite.

We zijn ’s middags gaan eten in Banon, maar nadien hebben we onze kar gedraaid en de terugweg aangevat, om te beginnen naar Vaison-la-Romaine.
We zijn hier al een paar keer geweest, dus kennen we er wel een beetje de weg. We zijn begonnen in het coöperatieve wijnverkooppunt voor wat witte en rode wijn om de laatste dagen nog door te komen.
Nadien zijn we wat gaan winkelen, nu ja, veel stelt dat ook niet voor maar er is een winkel waar ze Baba verkopen en die hebben we dit maal ook meegenomen.
’s Avonds zijn we een Bretoense crêpe gaan eten, voor de derde keer in die zaak. Maar hij was weer heel lekker, dus een vierde keer mag.
En vandaag was echt de laatste lekkere warme dag.

03/11/2016 (Do) Vandaag rijden we naar Premeaux-Prissey want onze voorraad Bourgogne geraakt op. We hebben toch wat geld achtergelaten en de kelder bij mijn zoon is weer wat gevuld geraakt.


Verder valt er over deze dag niet veel te vertellen. We hebben vooral autosnelwegen genomen.

04/11/2016 (Vr) Onze stop voor vandaag is Han-sur-Lesse. Ook vandaag valt er niet zoveel te vertellen. We hebben vandaag ook vooral snelwegen genomen. Net als tijdens de heenrit was er veel mist. Bij het binnenkomen van België begon het nog te regenen ook. Zo dat was het dan met dat mooie weer.
’s Avonds zijn we pizza gaan eten in La Stradella. Daar hebben ze wellicht de lekkerste pizza van België.

Populaire posts van deze blog

2017/03-04 – Weekje in Nederland

2017/06 – Frankrijk & Noord-Spanje (bis-bis)