2016/12 & 2018/01 – Brussel



28/12/2016 (Wo) In Brussel, meer bepaald in St.-Jans-Molenbeek is er een jeugdherberg waar ze een 5-tal plaatsen hebben om mobilehomes te plaatsen. Heel veilig achter een hoge muur en met een zeer stevige poort. Meestal moet je reserveren, vooral in de kerst periode.


Parking aan de Jeugdherberg in St.-Jans-Molenbeek
Je moet een eind door Molenbeek, het kanaal over en dan ben je in Brussel. Dit “eind” is dus helemaal door de Marokkaanse wijken, daar zie je haast geen blanke Belg. Maar het viel al bij al goed mee en er zijn ook speciale winkels.





We hadden 2 rondwandelingen mee van Euroreizen.be die we afgelopen hebben.
De eerste deed de kerstmarkten aan en de tweede ging door het centrum van Brussel met de bezienswaardigheden. De kerstmarkt was niet zo fotogeniek ...

Een echte slager (net naast de kerstmarkt)



Maar vooral het lichtspel ’s avonds op de markt heeft toch wel een indruk nagelaten. Dit was gewoon prachtig en zeker de moeite om eens naar te gaan kijken. Je kan er wel of de koppen lopen.

De Beurs





Projecties op een kerk onderweg naar de markt

29/12/2016 (Do) De tweede dag bracht ons langs de klassieke bezienswaardigheden van Brussel centrum.
Zicht vanaf de kunstberg
Muziekinstrumentenmuseum
De Zavel


Het indrukwekkend Justitiepaleis
Koninklijk Paleis
Federaal Parlement
St.-Michiel en St.-Goedele Kathedraal


De grens tussen Brussel en St.-Jans Molenbeek(?)
24/01/2018 (Wo) Een goed jaar later hebben we 3 dagen gereserveerd in de jeugdherberg om de zaken te gaan bezichtigen die we vorige keer niet gedaan hebben. We hebben 3 dagen genomen zodat we alles op ons gemakje kunnen afwerken.
Vandaag staat het René Magritte museum op het programma. Iets waar we beide nogal naar uitkeken. De schilderij met de pijp ontbrak natuurlijk, maar ja, er hingen er nog veel andere.



Deze schilderij  noemt de oorbel, hoe zou dat zo komen?
 

Daarna zijn we nog te voet terug naar de markt gegaan.

Zichten vanuit het Muziekinstrumentenmuseum

 

De Galerijen, waar duur een relatief begrip is
en chocolade als diamanten verkocht worden
 





De Fallstaff, grand café met een goed bewaard art-nouveau-interieur
met authentieke glas-in-loodramen en koepels
 

25/01/2018 (Do) Vandaag gaan we eindelijk Belgisch trots het Atomium bezoek brengen. Maar zoals gewoonlijk in België was het maar gedeeltelijk te bezichtigen. De bovenste bol was afgesloten. Wel meegenomen was een gelegenheidstentoonstelling van Magritte. Een mooie aanvulling op gisteren.










Na het Atomium hebben we nog een wandeling daar in de buurt gemaakt die ons bij verschillende gesloten monumenten bracht, namelijk het Chinees paviljoen, de Japanse toren en de Koninklijke Serres. Alles dicht en dus geen kl… te zien. Zelfs de koning was niet thuis.





Op de terugweg kregen we toch wel honger en veel te eten was er niet in de buurt. Maar in het centrum van een dorpje daar in de buurt zagen we wat licht reclame die op iets te eten duidde. Uiteindelijk was er toch iets op en dat bleek een Roemeens restaurant te zijn. Dus moesten we dat maar eens proberen hé en dat viel vrij goed mee. Ze waren alleszins niet zuinig.

Aan de zee moet je betalen voor elke boterham, hier krijg je een half brood


In de namiddag zijn we dan nog naar het Jubel park en Autoworld gegaan. Ook dat viel goed mee. We zijn er toch wel even geweest. Tof was de eerste mobilehome op een Ford TT, de oude Peugeot 403 die wij vroeger thuis gehad hebben en de chique, blinkende American Dream Cars.







Drie auto's van mijn vader
Pure nostalgie
De auto waar ik mee leerde rijden
26/01/2018 (Vr) Nog één deel van Brussel hebben we niet gedaan en dat is de Europese wijk. Daar hadden we toevallig ook een wandeling van die ook langs wat Art Nouveau huizen ging. Maar die laatste waren minder interessant, die zijn vooral mooi van binnen natuurlijk.




We hadden dus beter prioriteit gegeven aan een bezoek aan het Europees parlement dat we nu juist misten.
We zijn nog een koffie gaan drinken in het café Luxembourg en even verder vonden we de beroemdste frituur van België. Tof was dat alle cafés rond het plein de mogelijkheid gaven om daar de frieten op te eten. Een duidelijke win-win situatie. Zij de frieten en voor hen het bier.



Zo dat was dan Brussel. Net als Amsterdam en Keulen hebben we het gehad met deze stad, die kunnen we schrappen op onze to do lijst.

Reacties

Populaire posts van deze blog

2009/06 Noorwegen

2006/06 – Schotland

2008/06 Noorwegen