2018/08 - Noord-Frankrijk


We gaan het eindelijk nog eens menen. Een trip niet eens zo ver weg, want het wordt het noorden van Frankrijk - Pas-de-Calais en een stuk(je) Normandië. Het is een oefening in het onthaast reizen. Alles op z’n gemakske. Geen planning, we zien wel hoever we geraken.

23/08/2018 (Do) ‘s Morgens vertrokken naar Graveline. Het weer viel nog best mee en tegen de middag waar we ter plaatse. Met de fiets hebben we het klassieke tripje naar de zee gemaakt. De pier opwandelen, heen en terug, 2,5km altijd rechtdoor. Daarna op een terras een Picon au vin Blanc, hm lekker. Daarna nog wat rondwandelen en terug naar de Mobi. Het kanaal of de rivier stond voor de verandering eens vol water. Meestal is het eb als wij daar zijn.





24/08/2018 (Vr) Het weer was prima vandaag, juist wat veel wind. In de voormiddag zijn we naar de markt geweest voor wat kaas. Voor de verandering hebben we ook eens wat oosterse gerechten gekocht om deze avond op te warmen. Na het lozen en water nemen zijn we naar Cap Blanc Nez gereden.
Boven is er echt geen plaats voor mobilehomes. Er is wel een parking voor gewone auto’s maar die is gebarreerd. Dan maar weer naar beneden. Op een goede 1,5km van de kust is er een grote parking. Gezien we onze fietsen bij hebben is het geen probleem. Het was vloed, dus op het strand konden we niet echt, maar het was toch weer eens leuk om daar geweest te zijn. Trouwens je kan perfect naar boven wandelen van hieruit, maar dat hebben we nu niet gedaan.



Vervolgens zijn we nog naar Wisant gereden. Het was de bedoeling om daar op de parking te blijven staan omdat het nogal flink waaide en je staat daar heel erg beschut, maar er was te veel lawaai van de straat er vlak achter. We zijn dan toch even het stadje ingefietst en op de dijk hebben we naar de kitesurfers zitten kijken.





Ria had het flink koud van die hevige wind en we zijn dan maar terug naar de Mobi gefietst. Omdat de parking dus niet voldeed zijn we naar La Ferme d’Horloge gereden. Daar sta je wel hoog op een berg, dus vang je wel wat wind, maar het uitzicht is er fantastisch en dat voor een schamele 6€. Je hebt daar een mooi zicht op het Kanaal en de White Cliffs of Dover en natuurlijk op al die boten die door het Kanaal moeten en dat zijn er nogal wat.





25/08/2018 (Za) Het is heel mooi weer vandaag en weekend, dus druk met dagjesmensen. Om te beginnen zijn we naar Cap Gris Nez gereden. Daar heb je tenminste voorzieningen. Het staat weliswaar niet meer aangegeven maar er zijn daar mooie mobilehome plaatsen voorzien. Stonden er toch wel 5 Belgische auto’s tussen die mobilehomes zeker en dat terwijl er op de auto parking nog plaats genoeg was. Enfin we hadden een mooie plaats en konden de “neus” bezoeken. Het is daar wel heel mooi aangegeven allemaal met mooie borden met allerhande informatie. Puik werk.




Daarna was Wimereux aan de beurt. We hadden wat schrik om een parking te vinden en waren allerhande alternatieven aan het zoeken. Maar uiteindelijk hadden we heel gemakkelijk een parking midden in de stad op nog geen honderd meter van de zee. Geweldig! Het was er heel aangenaam toeven en we zijn er een hele tijd geweest. De zee sloeg er tegen de dijk, wat is dat lang geleden dat we dit bijvoorbeeld in Heist nog hadden. Nu nog enkel tussen Oostende en Middelkerke denk ik. ‘s Middags hebben we lekker gegeten, ik een tartaar en Ria een kabeljauw met een glas wijn erbij voor 40€.




Omdat het er gisteren zo goed was zijn we nadien teruggereden naar La Ferme d’Horloge. We hadden nu geen plaats meer op de eerste rij, maar ook achterin heb je een mooi uitzicht. Er komen daar veel Engelse die op terugreis zijn en daar nog een dagje blijven hangen.



26/08/2018 (Zo) Er wordt regen verwacht vandaag. We hebben een bezoek aan Le Touquet op het programma en tegen de middag zo ongeveer waren we daar. We wilden nog eens naar daar omdat Le Touquet een van de eerste plaatsen was waar we naartoe getrokken zijn toen we onze eerste Mobi gekocht hadden. De Baie de Canche is altijd mooi bij vloed met al die bootjes die dan uitvaren.






We zijn eerst nog maar wat gaan wandelen omdat het nog droog was, maar de regen zat eraan te komen. Raar is wel dat op het terras van een taverne een feesttafel buiten gedekt werd. Kijken die niet naar de weerberichten dan?
En zoals aangekondigd kwam de regen. Op een bepaald moment was het wat minder en zijn we met de fiets toch maar even naar het centrum gereden. Het was er geweldig druk in de winkelstraat, de plaatselijke “Kerkstraat” zeg maar. Maar de regen kwam toch stevig naar beneden vallen en we zijn maar terug gefietst. Later zijn we nog even over de parking gewandeld en waren we nog natter dan ervoor.

27/08/2018 (Ma) We hebben nog getwijfeld of we nog een dag in Le Touquet zouden blijven, maar 15€ is toch wel veel, juist maar om daar te staan. Je kan zelfs de toiletbak niet uitspoelen.
We zijn dan toch maar naar Le Crotoy gereden. Er is nog wel heel veel wind, maar het zonnetje komt er toch al eens wat door. Onderweg hebben we nog wat boodschappen gedaan en zo was het weer maar eens middag eer we ter plekke waren. We zijn eerst even naar de kleine parking geweest aan het strand, maar die stond ons niet zo aan en zo zijn we op de grote parking aanbeland. Hier kunnen wel 100 mobilehomes staan. En 7€ voor een nachtje is een mooie prijs. We hebben dan nog geluk dat we op de eerste rij kunnen staan met zicht op de baai.


Vandaag hebben we vooral het stadje wat bezocht en naar het terugtrekken van het water in de baai van de Sommen zitten kijken. We beslissen om nog een dag te blijven daar het morgen markt is en we kunnen nog wel wat fietsen in de buurt. Er moeten ook nog mosselen gegeten worden, thuis of op een ander? We zien wel.




28/08/2018 (Di) Een zalige dag vandaag met veel zon. We zijn begonnen op de markt. Het was een goede markt met mooie spullen. Niet dat we veel gekocht hebben hoor. Enkel een aardappelmesje van het goede merk. Na de markt hebben we de fiets genomen en naar St.-Valery/s/Somme gereden. Het fietspad is goed enkel een groot stuk rij je naast de D940 en die is wel geweldig druk. In Valery zelf is het voornamelijk de mooi kade die interessant is om over te wandelen. Langs de haven mogen er nog auto’s rijden en dat zijn er immens veel vandaag, maar daarna is het rustig en enkel voor wandelaars. We zijn er lekkere mosseltjes gaan eten aan de minigolf. Ik kreeg ze gewoon niet op zoveel waren het er.




Daarna terug naar Le Crotoy en nog lekker lui in de schaduw wat zitten lezen en van het goede weer genieten.

29/08/2018 (Wo) Het is beginnen regenen rond half vijf en dat heeft geduurd tot drie uur in de namiddag en het was niet zo’n beetje hoor. Ik had geen oog meer dicht gedaan sinds het begonnen dit kwam doordat we in een zonk stonden waar we uit moesten en ‘s nachts wordt die steeds dieper. Tegen de morgen was die zo diep dat ik er nooit van z’n leven nog uit zou geraken. Stom hè, want uiteindelijk reed ik er gewoon door.
Ondanks het slechte weer zijn we toch naar Le Hourdel gereden en gebleven. Vroeger konden we daar aan de vuurtoren staan, maar dat is al lang afgeschaft. Toen was er niets en nu is er eigenlijk een best mooie parking, gratis, maar zonder voorzieningen. Toen het uiteindelijk in de late namiddag eindelijk stopte met regenen zijn we een wandeling gaan maken. Je kan daar vanaf de parking direct de duinen inlopen en zo naar het dorpje wandelen, best mooi.





‘s Avonds zijn we nog eens gaan wandelen, we hadden tenslotte lang genoeg op ons gat gezeten. Het weer was ondertussen mooi geworden en het was bijna volledig laag water zodat het strand bewandelbaar was. En het zonnetje kwam ook nog piepen, tof toch, al dat wachten best waard.





30/08/2018 (Do) Best mooi weer vandaag. ‘s Morgens zijn we nog even naar het strand geweest omdat het laag tij is. Er lagen aan de overkant van de Somme op de zandbank wel honderd zeehonden lekker te zonnen. Die zandvlakte zijn heel indrukwekkend vinden we.



Na de wandeling zijn we naar Le Trepport gereden. Daar zijn twee parkings na mekaar boven op de kliffen. Met een gratis funiculaire kan je dan naar beneden naar het centrum van de stad. Eigenlijk is Le Trepport geen mooie stad. Eigenaardig is wel dat de straten zo dicht op mekaar lopen dat de meeste huizen maar 1 kamer diep zijn.








Op een fototentoonstelling in de toerist info zag ik een mooie foto van Mers les Bains. Later nam ik via de tele een foto van de dijk en zagen we verschillende mooie huizen.



Hierdoor besloten we een dag langer te blijven en Mers les Bains een bezoek te brengen. ‘s Avonds zijn we pizza gaan eten. Echt lekker, de beste sinds tijden!

31/08/2018 (Vr) Het weer is vandaag weer heel mooi. De discussie van de dag, gaan we in de voormiddag naar Mers les Bains of in de namiddag. We hebben het ‘s morgens dus maar rustig aan gedaan en in de namiddag de bus gepakt naar Mers les Bains.
Dit stadje of dorp heeft een beschermde zone langs de dijk en de aanpalende straten. De huizen zijn er gewoon prachtig. Dit alles moet nogal wat geld kosten om te onderhouden, maar misschien worden ze gesteund door het gemeentebestuur.









Voor ons avondmaal hebben we in Le Trepport een choucroute de la mer gekocht. Zuurkool en vis dus. We hadden ook nog een voorgerechtje gekocht op basis van mouse en gerookte zalm. Uiteindelijk hebben we best wel goed gegeten. Het was ook duurder dan gisteren.

01/09/2018 (Za) Heel mooi weer vandaag, ‘s morgens is het wel fris. Ik ben vandaag 1 jaar met pensioen, een speciale verjaardag :-). Er staan boodschappen op de agenda vandaag. Het is wel weer heel druk met Mobi’s, veel weekend mensen vermoeden we. Na de boodschappen zijn we terug naar Le Hourdel gereden. Er waren gelukkig nog een paar plaatsen en we konden er ons nog een mooie toe-eigenen.


In de voormiddag konden we nog een wandeling maken op het strand omdat het weer laag water is. Nog lager dan vorige keer.


Na de middag zijn we dan naar Cayeux-sur-Mer gefietst. Ook hier weer een zeer eigenaardig strand. Om te beginnen de keien natuurlijk, maar er lagen planken over die naar een zeer lange rij cabines leidt. We denken dat de rij al bij al wel 2 km lang is. De cabines zijn allemaal mooi geschilderd en ook hoe ze in mekaar steken is op zich ook origineel. Zoiets zie je niet meer aan onze Belgische kust. Dat zijn allemaal van die stomme witte dingen of van die verhuur percelen. Het water is ook zo geweldig mooi groen.





Later zijn we nog met onze zetel naar de baai getrokken aan de mobi-parking. Lekker genieten van de zee en de zon. Maar zo gezellig als in Cayeux was het niet.

02/09/2018 (Zo) Het was nog steeds mooi weer en we hebben besloten om nog maar een dagje hier te blijven. Tijdens de dag lekker rustig aan gedaan.
In de voormiddag het wassen van het water bewonderd. Hoe snel het water terug de baai inloopt is fenomenaal.
We hadden eerst gedacht om tegen aperitieftijd terug naar Cayeux te fietsen, maar zelfs dat hebben we niet gedaan.
’s Avonds zijn we met een glaasje wijn, naar voorbeeld van een stel Fransen, op de keien gaan zitten om het terugtrekken van het water te bekijken en hoe de zeehonden daar op reageren. Ik moet zeggen, ze konden niet snel genoeg terug op de zandbank liggen, de luieriken, zelfs als het water nog niet volledig weg was.








03/09/2018 (Ma) Het is nog steeds mooi weer, maar ook tijd om plaats te maken voor anderen. Trouwens de toiletbak zit goed vol. We zijn dan ook eerst maar eens langs Le Crotoy gereden om één en ander te lozen en water in te slaan.
Er moesten ook nog boodschappen gedaan worden en vervolgens zijn terug naar Ferme d’Horloge gereden. Met de bedoeling om morgen met de fiets naar Wisand te rijden. ’s Avonds kondigde het weerbericht andere dingen aan.


04/09/2018 (Di) ’s Morgens hadden we het al door hoor, de wind daar boven op de berg was niet min. Toen we de gordijntjes neerlieten was het deprimerend na al dat goed weer van de vorige dagen. Fietsen zat er niet meer in.
Ok, dan maar weer verder. We zouden nog een paar dagen blijven hangen in Westende. Maar de camperplaats was volzet en die andere stond ons niet aan. Naar de dijk gereden, maar daar was het aan het motregenen en geen weer om buiten te komen. We hebben ons dan maar geparkeerd in een zijstraat en gegeten. Daarna naar huis. Dat heb je dan als je zo’n goed weer gehad hebt, dan wil je dat slecht weer niet. Trouwens thuis was het beter dan aan de kust.

Reacties

Populaire posts van deze blog

2009/06 Noorwegen

2006/06 – Schotland

2008/06 Noorwegen